Reizende stagiair

De tentoonstelling Eva, Sara en Hanna wordt opgebouwd in Fotogalerie De Gang in Haarlem (foto Bijbels Museum).

Reizende stagiair

Het Bijbels Museum is geen gewoon museum. Het heeft geen vaste tentoonstellingsruimte maar reist rond met exposities. Steeds wordt er iets nieuws bedacht om het publiek te inspireren. Wat komt daar allemaal bij kijken? Ik was daar zo nieuwsgierig naar dat ik de reis van ruim anderhalf uur naar Amsterdam (3x per week!) er wel voor over had.

Elke dag bij het Bijbels Museum ziet er anders uit. Als stagiair leer ik er veel over het opzetten van een tentoonstelling en wat daar allemaal aan te pas komt. Hoe kun je mensen inspireren? Wat voor thema’s zijn interessant? Wat laat het museum zien, waar haalt het de (kunst)werken vandaan? Welke teksten horen daarbij? Welke locatie is geschikt?

Het museum ontwikkelt voortdurend nieuwe tentoonstellingen waardoor er altijd wat te doen is. Ook de partners met wie het Bijbels Museum samenwerkt zijn steeds anders. Soms kom je een expositie tegen in een kerk, op andere momenten in een museum of een bibliotheek. Daardoor zijn geen twee dagen hetzelfde! Ik zal je vertellen wat ik tot nu toe heb gedaan.

Een dag als stagiair

Ik begon mijn eerste dag meteen met twee grote overleggen. Communicatie vormt een belangrijk onderdeel van het werk hier, intern én extern. Zo komen nieuwe ideeën voor tentoonstellingen tot stand en worden slechte verworpen. We bedenken samen manieren om bezoekers te trekken. Het Bijbels Museum heeft alleen een kantoor, geen eigen tentoonstellingsplek. Met partners praten we daarom over hun locaties. We gaan kijken en praten over de regels en de ruimtes. Wat kan daar?

Overleg is dus essentieel. Wat ik als stagiair daarmee te maken heb? Heel veel! Als stagiair ben ik overal bij aanwezig. Ik ben erbij wanneer belangrijke besluiten worden genomen, ik kan met mijn frisse blik meepraten, en mijn collega’s waarderen mijn input. Deelnemen aan zulke belangrijke overleggen kan met name bij kleine organisaties zoals het Bijbels Museum.

Uiteraard bestaat niet de hele dag uit praten. Bij het opzetten van een tentoonstelling komt nog veel meer kijken. Na het vele brainstormen wordt er een projectplan geschreven. Dit is nodig om de ideeën uit te werken en concreet te maken om bijvoorbeeld subsidies te kunnen aanvragen. Ook moet er een ontwerp voor de ruimte komen, moeten er teksten geschreven, bruiklenen geregeld, geholpen worden bij de op- en afbouw en bij het voorbereiden van de opening. Als stagiair help, denk en lees ik mee met deze voorbereidende activiteiten. Ook maak ik social media posts en ben ik aanwezig bij de opening. Dit is elke keer een bijzonder moment: het harde werken heeft geleid tot tastbaar resultaat.

Zelf een tentoonstelling maken

Extra bijzonder is dat ik zelf een kleine fototentoonstelling mag produceren. Gezichten van de Amstelhoven gaat over mensen die werken in de Amstelhoven, het gebouwencomplex in Amsterdam centrum waar ook het kantoor van het Bijbels Museum gevestigd is. De tentoonstelling hangt daar in de (helaas niet openbaar toegankelijke) Kas. Niet getreurd, jij kan de foto’s en teksten op deze website bekijken.
Ik mag aan deze tentoonstelling een drietal portretten toevoegen. Hiervoor ga ik mensen benaderen, interviews afnemen, teksten schrijven, foto’s laten maken, afdrukken en ophangen en natuurlijk ben ik bij de onthulling zelf aanwezig.

Uiteraard zullen mijn collega’s mij helpen en begeleiden, maar uiteindelijk zal ik er zelf voor zorgen dat de tentoonstelling tot stand komt. Dat is een enorm leuke én leerzame taak. Binnenkort kun jij de nieuwe editie van Gezichten van de Amstelhoven zelf zien. Hopelijk beleven jullie net zoveel plezier aan het bekijken ervan als ik aan het maken ervan!

22 februari 2024
Elisia van Loevezijn, OU, Cultuurwetenschappen