Publicaties

Naast tentoonstellingen zet het Bijbels Museum regelmatig andere presentatievormen in. De volgende publicaties verschenen de afgelopen jaren en zijn bij ons te bestellen.

Bijbels (voorheen collectie Bijbels Museum, overgedragen aan Vrij Universiteit Amsterdam)

Hieronder een lijst van publicaties die nog te bestellen of zelfs gratis te downloaden zijn.

Bijbels Museum (2022), De toekomst van een collectie. Ontzamelen in de praktijk. Door Carolien Croon. M.m.v. Tessa Luger en Hermine Pool.

Het Bijbels Museum rondde na een ontzamelproces van ruim twee jaar zijn ingrijpende koerswijziging af met de succesvolle overdracht van vrijwel de gehele collectie aan collega-musea en  andere erfgoedinstellingen. Carolien Croon, directeur van het Bijbels Museum, en Tessa Luger, specialist roerend erfgoed bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, beschreven dit unieke proces in de publicatie De toekomst van een collectie. Ontzamelen in de praktijk. De intrigerende zoektocht die het ontzamelen was, leverde belangrijke lessen op voor museumprofessionals en erfgoedstudenten. Lessen die een bijdrage kunnen leveren aan de verdere ontwikkeling van de LAMO 2016 en daarmee aan de Collectie Nederland. Voormalig conservator van het Bijbels Museum Hermine Pool schreef een biografie van het museum, waarin duidelijk naar voren komt dat de geschiedenis van het museum geen rechte lijn vertoont.

PRIJS: verzendkosten
Het boek is voor museum- en erfgoed professionals en studenten te bestellen tegen 4,50 euro verzendkosten via https://bit.ly/3AbcMm3

Het boek is hier ook te downloaden.

Bijbels Museum (2019), Dit is mijn verhaal. Utrecht, Nederland: Uitgeverij KokBoekencentrum.

Dit is mijn verhaal, een prachtig fotoboek, geeft een goed beeld van het hedendaagse christendom in Nederland. De publicatie verscheen bij de gelijknamige expositie

Het vertelt het verhaal van achttien jongeren in Nederland van verschillende christelijke en culturele achtergronden. Aan de hand van een bijbelverhaal waaruit zij kracht hebben ontleend of inspiratie hebben geput, vertellen ze hun eigen verhaal. Ieder vanuit zijn eigen identiteit en kleurrijk perspectief.

PRIJS: €24,99
Bestel je boek via info@bijbelsmuseum.nl.

Bijbels Museum (2018), Zondvloed nu. Amsterdam, Nederland: Bijbels Museum.

De publicatie Zondvloed nu is verschenen bij de gelijknamige tentoonstelling gehouden in het Cromhouthuis Amsterdam van 2 februari 2018 tot en met 17 juni 2018. Met de tentoonstelling Zondvloed nu laten negen fotografen zich inspireren door het oeroude en universele verhaal van de zondvloed. Welke betekenis heeft het verhaal van de zondvloed anno nu? In de publicatie lees je onder andere interviews met de fotografen, en verhalen van de verhalenvertellers.

IN PRIJS VERLAAGD: €15,00
Bestel je boek via info@bijbelsmuseum.nl

Segal, S. (2012), Geloof in Natuur: Bloemen van betekenis. Amsterdam / Wormer, Nederland: Bijbels Museum i.s.m. Stichting Uitgeverij Noord-Holland.