Geweest bij

Beeld uit tentoonstelling Look up, look up! van Bijbels Museum (2018)

Look up, look up!

Look up, look up!

De tentoonstelling Look up, look up! vraagt aandacht voor datgene wat er echt toe doet in ons leven. In ons drukke en gejaagde leven is onze blik steeds vaker omlaag gericht en raken onze gedachten verloren in de kleine dingen. We maken ons zorgen om afspraken en deadlines en verliezen soms zicht op datgene wat er daadwerkelijk om ons heen gebeurt.

Ondertussen straalt de zon, als gloeiend hart van ons zonnestelsel, onophoudelijk. Zonder dat hart is er geen leven mogelijk. Alle groei op onze aarde is afhankelijk van dat licht. Staan wij daar wel eens bij stil? Is er in ons drukke leven aandacht en tijd om ons te verwonderen over datgene om ons heen wat groots en wezenlijk is? Zoals het licht, dat altijd schijnt.

Stil staan bij de bron van het leven

Look up, look up! is een oproep om omhoog te kijken en je te verwonderen over de oerkracht van de zon. Om stil te staan bij de bron van het leven. Om je af te vragen waar de zon, het leven en de mens vandaan komen en naar op weg zijn. Kijk op van alledaagse zaken, kijk in dat grote universum, naar de zon en haar licht. Look up, look up!

(Foto’s P. Bosboom/Bijbels Museum)

Jonge curatoren aan het werk

Het Bijbels Museum wil jonge studenten religiewetenschap en cultureel erfgoed de gelegenheid bieden werkervaring op te doen binnen een museale omgeving. Samen met een jonge vormgever maken ze een eigen tentoonstelling: van eerste idee tot hangplan, van lichtontwerp tot publiciteit, van introtekst tot opening. Het museum laat de jongeren geheel vrij in hun benadering en uitvoering. Met hun frisse blik inspireren de jongeren niet alleen de bezoekers, maar ook het museum.

De tentoonstelling Look up, look up! is gemaakt door vormgever Fanny Olsthoorn en student cultureel erfgoed Emmelie Dekker.

Making of Look up, look up!

Bijbelse prenten als basis

De prentencollectie van het museum vormt de basis van de tentoonstelling. Deze collectie bestaat uit een afwisselende verzameling gravures; van verschillende makers, van uiteenlopende kwaliteit, gedrukt op verschillende papiersoorten, gescheurd of zorgvuldig gesneden uit diverse Bijbels. Door de jaren heen zijn de prenten aangekocht op antiekmarkten, geschonken door verzamelaars of op andere wijze in het museum beland.

Naschrift

Het Bijbels Museum heeft in 2020 in het kader van een nieuwe koers afstand gedaan van bijna de gehele collectie. Een deel van de prenten is overgedragen aan het Rijksmuseum.