Cromhouthuis A’dam (vorige locatie Bijbels Museum)

Cromhouthuis Amsterdam, tot juni 2020 zetel van het Bijbels Museum

Het Bijbels Museum was tot juni 2020 gevestigd in het Cromhouthuis in Amsterdam, nu deels publiek toegankelijk als Huis Vasari. Het Bijbels Museum werkt inmiddels vanuit de Corvershof en reist met tentoonstellingen door Nederland.

Oorsprong van het Bijbels Museum

In 1975 nam het Bijbels Museum zijn intrek in het Cromhouthuis, één van Amsterdams mooiste 17de-eeuwse grachtenhuizen, gebouwd door de beroemde architect Philips Vingboons. Het grachtenpand behoorde ooit tot de welgestelde verzamelaarsfamilie Cromhout. Het Bijbels Museum toonde er tot 2020 de door dominee Leendert Schouten honderdvijftig jaar eerder opgebouwde collectie: zijn beroemde modellen van de Tabernakel en de Tempelberg/Haram al-Sharif en zijn maquettes, archeologie en Egyptische artefacten. Het Museum organiseerde er jarenlang tentoonstellingen rond de Bijbel en de collectie belangwekkend protestants erfgoed.

Nieuwe koers

Ingegeven door een subsidiestop in 2017 besloot het Bijbels Museum zijn koers te herzien. Het museum maakt sindsdien en nog steeds tentoonstellingen rond Bijbelse thema’s en verhalen. Ze zijn niet meer te zien in het Cromhouthuis maar bij wisselende presentatiepartners door heel Nederland: in musea, grote kerken en andere openbare locaties waarmee samengewerkt wordt. De laatste tentoonstelling in het Cromhouthuis was Kees de Kort | Ikonen (tot juni 2020).

De collectie van het Bijbels Museum is overgedragen aan andere musea, zoals Rijksmuseum het Catharijneconvent, het Rijksmuseum van Oudheden, het Nationaal Onderwijsmuseum en het Joods Historisch Museum.

Het Cromhouthuis is verkocht aan Stadsherstel Amsterdam, gerenoveerd en sinds 2022 deels publiek toegankelijk onder de naam Huis Vasari. Het kantoor van het Bijbels Museum is sinds zomer 2020 gevestigd in de Corvershof Amsterdam. De tentoonstellingen van het Bijbels Museum reizen door het land.

Cromhouthuis / Huis Vasari (geen museum meer!)
Herengracht 368
1016 CH Amsterdam
website

Bar Vasari is open dinsdag t/m zaterdag.