Asjera komt thuis

Asjera’s terugkeer door Marieke Ploeg (foto Lize Kraan)

Nieuw thuis voor Asjera

Kunstenaar Marieke Ploeg maakte voor de tentoonstelling EXODUS de installatie Asjera’s terugkeer. Zij nodigt bezoekers uit een beeldje van Asjera mee te nemen naar huis, om haar daar een plek te geven in je huiskamer. Honderden mensen gaven Asjera een plek in hun leefruimte. Ze zochten op de tentoonstelling zorgvuldig een beeldje uit, pakten haar liefdevol in een zakje en namen haar mee naar huis. Daar gaven ze Asjera een plek. Zo is het werk een wederkerige gift, de teruggave van Asjera aan jou en de teruggave van een plaats in jouw dagelijks leven aan Asjera.

Heb jij ook een beeldje van Asjera in huis? Stuur een foto naar asjera@mariekeploeg.nl

Jahweh en Asjera

Ooit werd God aanbeden als echtpaar. In de oude tempel van Jeruzalem stonden ze zij aan zij, Jahweh en Asjera, een mannelijke en een vrouwelijke verschijningsvorm van God. Dan wordt de tempel door vijanden verwoest. De elite van Israël wordt naar Babylon meegevoerd.

In het verhaal van Mozes, die zijn volk bevrijdt uit de slavernij in Egypte, is nog maar ruimte voor één God, en die God is een man. Deze jaloerse God duldt geen anderen naast zich, zèlfs niet zijn vrouwelijke wederhelft. Hij laat Asjera’s beelden stukslaan en veroordeelt haar verering als afgoderij. Haar beelden zijn stuk en ze is weggeschreven uit de verhalen. God raakt uit evenwicht. Zijn mannelijke helft krijgt de overmacht. Haar vrouwelijk helft blijft duizenden jaren in ballingschap.

Recentelijk zijn er in en rond Jeruzalem 3000 beelden van Asjera teruggevonden daterend uit de tijd van de oude tempel (700-600 v.C). De beeldjes lagen vooral in woonhuizen.  

Het werk Asjera’s terugkeer bestaat uit een colonne van 3000 hedendaagse versies van Asjera die terugkeert uit ballingschap. Ze keert terug om haar plek in onze huiskamers, verhalen en bewustzijn weer in te nemen. Ze keert terug naar haar plaats, naast – en in evenwicht met –  haar mannelijke helft.