Nu bij

Tentoonstelling EXODUS (foto Lize Kraan)

Buitenplaats Doornburgh

EXODUS. Hedendaagse kunst, urgente verhalen

24 mrt - 24 sept 2023

Groepstentoonstelling in voormalig klooster

Kom kijken bij de grote groepstentoonstelling EXODUS. Hedendaagse kunst, urgente verhalen in het voormalig klooster van Buitenplaats Doornburgh in Maarssen.

Kunstwerk 'Great God! This in an awful place' (2017) van Sybren Renema (van EXODUS. Hedendaagse kunst, urgente verhalen).
Tentoonstelling EXODUS (foto Lize Kraan)

Dynamisch in vorm en inhoud

De tentoonstelling EXODUS die de kloostergangen volgt langs kleine kabinetten en grote zalen, is dynamisch in zowel vorm als inhoud. Er is ruimte voor intieme en persoonlijke kunst, zoals de verfijnde collages van Eva Spierenburg (Koninklijk Prijs voor Vrije Schilderkunst 2022) en de fragiele waterval van papier die kunstenaar Szu-Han Lin maakte over haar eigen emigratieverleden. Maar er is ook uitgesproken ruimtelijke kunst waar bezoekers helemaal in op kunnen gaan. Zoals de kritische installatie met textiel van Antonio Jose Guzman, of de zee van zoutbergen van AnneMarie van Splunter.

Kunstwerk FLOW, PROCEED (2023) van Cecilia Rebergen  (van EXODUS. Hedendaagse kunst, urgente verhalen).
Tentoonstelling EXODUS: werk van Cecile Rebergen (foto Lize Kraan)

Ook is kunst te zien van Mario Sergio Alvarez, Fatima Barznge, Celine van den Boorn, Airco Caravan, Anook Cléonne, Sam Drukker, Loes Groothuis, Esther Hoogendijk, Himmelsbach, Marcha van den Hurk i.s.m. makers van de Pauluskerk Rotterdam, Jaasir Linger, Mehdi Mashayekhi, Joyce Overheul, Marieke Ploeg, Sybren Renema, Hanan Saif, Gurt Swanenberg, Alydia Wever en videokunstenaars als Zhixin Liao & Bernardo Beirão, Thom van Rijckevorsel en Roosje Verschoor. Kunstenaars Monika Dahlberg, Wianda Keizer en Cecilia Rebergen maken als artist in residence nieuw site-specifiek werk voor de tentoonstelling.

Kunstwerk Mama Aisa tyari a boskopu kon/Mama Aisa brengt de boodschap (2023) van Jaasir Linger (van EXODUS. Hedendaagse kunst, urgente verhalen).
Tentoonstelling EXODUS: werk van Jaasir Linger (foto Lize Kraan)

Open Call als basis van tentoonstelling

De Open Call EXODUS vormde de basis van de tentoonstelling. Een curerende commissie met onder meer Raul Balai, Rikko Voorberg en Onno Zijlstra was overweldigd en verrast door de hoeveelheid en
de hoge kwaliteit. Commissievoorzitter Yuki Kho: ‘Het was een grote, maar ook leuke opdracht om samen uit de meer dan 700 inzendingen een selectie te maken. We zijn trots op het eindresultaat. Dat bevat werk gemaakt in verschillende disciplines, van makers met uiteenlopende achtergronden en vertelt samen een meerstemmig verhaal. Veel werken schuren, en bevragen urgente hedendaagse maatschappelijke kwesties.’

Affiche van EXODUS (hedendaagse kunst, urgente verhalen), tentoonstelling in Buitenplaats Doornburgh bij Maarssen

Diependaalsedijk 17
3601 GH Maarssen
Tel 088 366 3100
www.buitenplaatsdoornburgh.nl

Openingstijden
woensdag t/m zondag: 10.00-17.00 uur
maandag en dinsdag gesloten
Raadpleeg voor je bezoek altijd de website.

Lees meer over onze gastlocatie