Artist Talk: Jaasir Linger

Raul Balai tijdens de opening van de tentoonstelling EXODUS (foto Lize Kraan)

za 27 mei, 14.00 uur: Raul Balai in gesprek met Jaasir Linger en Joyce Overheul

In het kader van de tentoonstelling EXODUS in Buitenplaats Doornburgh organiseert het Bijbels Museum een aantal Artist Talks. Tijdens deze talks is er ruimte om dieper in te gaan op de diversiteit aan verhalen die in de tentoonstelling naar voren komen.

Op 27 mei gaat kunstenaar en theatermaker Raul Balai in gesprek met kunstenaars Joyce Overheul en Jaasir Linger over hun werk in de tentoonstelling EXODUS. Raul Balai was onderdeel van de curerende commissie die de kunstenaars voor EXODUS selecteerde. De artist talk start om 14:00 en duurt ongeveer een uur. Jaasir Linger zal aansluitend een Winti-ritueel uitvoeren. Lees hieronder meer over het werk van Joyce en Jaasir.

Praktische informatie

Datum: zaterdag 27 mei
Tijd: 14.00 – 15:00
Prijs incl. tentoonstelling: € 20,00, met korting € 15,00 (korting is geldig bij vertoon van een Museumkaart, ICOM pas of Studentenpas, of voor jongeren t/m 18 jaar).

Volgende Artist Talks

Data:

Zaterdag 24 juni,  Janneke Stegeman in gesprek met Antonio Jose Guzman en Monika Dahlberg 

Zaterdag 23 september, Lieneke Hulshof praat met Eva Spierenburg en Cecilia Rebergen

Artist Talk Jaasir Linger - kunstwerk in de tentoonstelling EXODUS
Jaasir Linger,  Mama Aisa brengt de boodschap (2023 – foto: Lize Kraan)
Artist Talk Joyce Overheul - kunstwerk in de tentoonstelling EXODUS
Joyce Overheul, Piëta (2022 – foto Lize Kraan)

Jaasir Linger

Jaasir maakte voor de tentoonstelling EXODUS een heel nieuw werk. Met de installatie Mama Aisa tyari a boskopu ko verbeeldt hij het rijtuig van de, uit de Afro-Surinaamse Winti-religie afkomstige, moedergodin Aisa, dat zij bereed tijdens de uittocht van de slavernij. Winti is ontstaan tijdens de trans-Atlantische slavernij op plantages in Suriname. Tijdens de Nederlandse overheersing in Suriname werd Winti door de kerk en staat als afgoderij bestempeld en verboden waardoor het in het geheim werd beleden. Alle delen van de installatie hebben een symbolische betekenis, van de pembadoti (witte klei) tot de kopro beki (koperen schaal). Na de Artist Talk zal er een ritueel worden uitgevoerd rondom het werk van Jaasir.

Joyce Overheul

In de tentoonstelling EXODUS zie je dit wandkleed van Joyce Overheul, Piëta. Joyce Overheul is opgegroeid in een religieuze omgeving waar het niet vanzelfsprekend is dat vrouwen gelijk zijn aan mannen. Overheul combineert het Bijbelse Paradijs met een Piëta: “De uittocht uit het Paradijs heeft zeer grote gevolgen voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen in ons dagelijks leven. Omdat het Eva was die Adam verleidde ook van de appel te eten, zijn vrouwen in de geschiedenis als listig en onbetrouwbaar afgeschilderd. Dit zien we nog steeds terug in hoe er met vrouwen wordt omgegaan als zij wangedrag aankaarten of zich ertegen verweren.”

In de groepstentoonstelling EXODUS laten wij een meerstemmig verhaal klinken over de maatschappij van vandaag. Verhalen van aanstormende en gevestigde kunstenaars. Verbeeldingen van mensen met verschillende ervaringen en culturele achtergronden, uitgedrukt in zeer diverse kunstvormen.

Eerdere Artist Talks

Op 22 april ging Rikko Voorberg, theoloog en schrijver én lid van de curerende commissie voor de Open Call EXODUS, in gesprek met kunstenaars Himmelsbach en Alydia Wever. Meer weten? Klik hier.