Artist Talks EXODUS Archief

Himmelsbach voor zijn Paper Monument for the Paperless

22 april Rikko Voorberg

In het kader van de tentoonstelling EXODUS in Buitenplaats Doornburgh organiseert het Bijbels Museum een aantal Artist Talks. Tijdens deze talks is er ruimte om dieper in te gaan op de diversiteit aan verhalen die in de tentoonstelling naar voren komen. Op 22 april 2023 ging Rikko Voorberg, theoloog en schrijver én lid van de curerende commissie voor de Open Call EXODUS, in gesprek met kunstenaars Himmelsbach en Alydia Wever.

Vrouw danst op tafel tijdens Artist Talk bij tentoonstelling EXODUS
Alydia Wever tijdens haar performance op 22 april (foto Joanna van Dorp)

Himmelsbach

In de tentoonstelling EXODUS zie je het papieren monument dat Himmelsbach initieerde voor ongedocumenteerden. Hij bracht twintig makers bijeen om samen meer dan zestig portretten te gutsen. Met liefde en aandacht portretteerden ze hen in houtgravures die in steden over de hele wereld zijn wild geplakt. Himmelsbach: “Geen vluchtige foto’s uit kranten maar een hommage voortkomend uit ontmoeting en samenwerking met mensen die buiten het systeem vallen en ‘papierloos’ zijn, om samen positieve aandacht te genereren die zij, net als ieder ander mens nodig hebben.”

kunstenaar licht werk toe in tentoonstelling EXODUS van het Bijbels Museum
Himmelsbach vertelt over zijn Paper Monument voor de Paperless

Alydia Wever

Alydia Wever onderzoekt in haar werk via dans en performance haar eigen Arubaanse roots en wil zij bijdragen aan de betekenis en waarde van ons internationale multiculturele erfgoed. Wever: “Ik probeer me door het leven te bewegen alsof het een goed georkestreerde voorstelling is. Daarbij stel ik de beeldvorming ter discussie dat de menselijke vooruitgang uitsluitend door het verstand wordt gedreven.”

27 mei Raul Balai

In het kader van de tentoonstelling EXODUS in Buitenplaats Doornburgh organiseert het Bijbels Museum een aantal Artist Talks. Tijdens deze talks is er ruimte om dieper in te gaan op de diversiteit aan verhalen die in de tentoonstelling naar voren komen. Op 27 mei ging kunstenaar en theatermaker Raul Balai in gesprek met Joyce Overheul en Jaasir Linger over hun werk in de tentoonstelling . Raul Balai was onderdeel van de curerende commissie die de kunstenaars voor EXODUS selecteerde. Aansluitend vond een Winti-ritueel plaats in de tentoonstelling.

Volgende Artist Talks

Data:

Zaterdag 24 juni,  Janneke Stegeman in gesprek met Antonio Jose Guzman en Monika Dahlberg 

Zaterdag 23 september, Lieneke Hulshof praat met Eva Spierenburg en Cecilia Rebergen

KOOP HIER JE TICKET VOOR DE ARTIST TALKS

Artist Talk Jaasir Linger - kunstwerk in de tentoonstelling EXODUS
Jaasir Linger,  Mama Aisa brengt de boodschap (2023 – foto: Lize Kraan)
Artist Talk Joyce Overheul - kunstwerk in de tentoonstelling EXODUS
Joyce Overheul, Piëta (2022 – foto Lize Kraan)

Jaasir Linger

Jaasir maakte voor de tentoonstelling EXODUS een heel nieuw werk. Met de installatie Mama Aisa tyari a boskopu ko verbeeldt hij het rijtuig van de, uit de Afro-Surinaamse Winti-religie afkomstige, moedergodin Aisa, dat zij bereed tijdens de uittocht van de slavernij. Winti is ontstaan tijdens de trans-Atlantische slavernij op plantages in Suriname. Tijdens de Nederlandse overheersing in Suriname werd Winti door de kerk en staat als afgoderij bestempeld en verboden waardoor het in het geheim werd beleden. Alle delen van de installatie hebben een symbolische betekenis, van de pembadoti (witte klei) tot de kopro beki (koperen schaal). Na de Artist Talk zal er een ritueel worden uitgevoerd rondom het werk van Jaasir.

Joyve Overheul

In de tentoonstelling EXODUS zie je het wandkleed van Joyce Overheul, Piëta. Joyce Overheul is opgegroeid in een religieuze omgeving waar het niet vanzelfsprekend is dat vrouwen gelijk zijn aan mannen. Overheul combineert het Bijbelse Paradijs met een Piëta: “De uittocht uit het Paradijs heeft zeer grote gevolgen voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen in ons dagelijks leven. Omdat het Eva was die Adam verleidde ook van de appel te eten, zijn vrouwen in de geschiedenis als listig en onbetrouwbaar afgeschilderd. Dit zien we nog steeds terug in hoe er met vrouwen wordt omgegaan als zij wangedrag aankaarten of zich ertegen verweren.”

In de groepstentoonstelling EXODUS laten wij een meerstemmig verhaal klinken over de maatschappij van vandaag. Verhalen van aanstormende en gevestigde kunstenaars. Verbeeldingen van mensen met verschillende ervaringen en culturele achtergronden, uitgedrukt in zeer diverse kunstvormen.