Geweest bij

Zie mij, foto Caroline Waltman

Zie mij. De Bijbel in foto’s

Zie mij. De Bijbel in foto’s toont eigentijdse blik op de Bijbel

Zie mij. De Bijbel in foto’s brengt het oeroude verhaal van de Bijbel tot leven. In deze tentoonstelling van het Bijbels Museum doet beeldend kunstenaar Caroline Waltman dat door middel van foto’s. In verschillende landen legde zij beelden vast die een nieuwe en eigentijdse blik op de Bijbel werpen. Waltman koppelt in de tentoonstelling foto’s van mensen aan het strand, een vliegveld vol vluchtelingen en een kuil vol regenwater aan door haar gekozen verzen uit de Bijbel.

Zie mij in Bergkerk Deventer (foto Mais Shourbaji)

Met haar associatieve en poëtische beelden blaast Caroline Waltman in Zie mij. De Bijbel in foto’s nieuw leven in de eeuwenoude verhalen. Caroline fotografeerde in zestien verschillende landen. In Nederland, België, Duitsland en Italië, maar ook bijvoorbeeld in Israël, Palestina, Jordanië, Griekenland en Turkije. Het werk is zeer divers, met landschappen, stillevens, portretten en actiefoto’s uit het dagelijks leven in verschillende culturen. Samen vormen zij een brede blik op de wereld. 

Zie mij. De Bijbel in foto's toont Plas water met groenbruin kleuren
Zie mij. De Bijbel in foto's toont maquette van kerkje die boven een straat hangt in oosterse stad
Foto’s Caroline Waltman

Meerdere talen

Een deel van de foto’s die in de tentoonstelling worden getoond, is gemaakt in de herkomstlanden van nieuwe Nederlanders. Hier ligt immers de oorsprong van veel Bijbelverhalen. Om met de getoonde Bijbelverzen een breed en cultureel divers publiek te bereiken, zijn deze verzen in zes verschillende talen te lezen: in het Nederlands, Arabisch, Duits, Engels, Fries en Tigrinya.

Boek

De foto’s – en de bijbehorende verzen – zijn afkomstig uit Waltman’s boek Paradisewill.com. De selectie foto’s en verzen uit Zie mij vormen een dwarsdoorsnede hiervan.

De tentoonstelling reisde langs meerdere locaties en was onder meer te zien in de Kloosterkerk Den Haag, de Rechtbank Amsterdam, Hogeschool Windesheim Zwolle en het Cromhouthuis Amsterdam.