‘Het vrouwelijke in de man’ door Minne van Woersem

Minne van Woersem

8 maart 2023: Carl Jung en de ‘anima’ door Minne van Woersem

In deze lezing ging Minne van Woersem in op wat Carl Jung de ‘anima’ noemde, het vrouwelijke in de man, het vrouwelijke aspect in de mannelijke psyché. Dit is de gevoelskant, het deel dat hem leidt naar meer verbinding, verdieping en bezieling.

Collectief is deze kant van de man nog steeds ondergewaardeerd en onderdrukt, ook al komt daar geleidelijk verandering in. De man hoort sterk, beheerst en vol zelfvertrouwen te zijn. Kwetsbaarheid en emotie tonen, wordt al gauw als zwakte gezien. Wanneer de man deze kant echter te lang onderdrukt, leeft hij in gevoelsarmoede. Hij komt steeds vaster te zitten in het denken en is veroordelend naar zichzelf en de wereld om hem heen. Om nog te voelen dat hij leeft zoekt hij constant naar prikkels in de buitenwereld. Uiteindelijk nooit bevredigend, want de sleutel is te vinden in zijn binnenwereld. Juist wanneer zowel het mannelijke als het vrouwelijke omarmd kan worden, ontstaat er ware kracht. Verbonden met het hart en een diepere wijsheid. 

Minne van Woersem

Minne van Woersem heeft een praktijk voor Jungiaanse therapie, lichaamsgerichte therapie en ademcoaching. Vanuit zijn zoektocht naar wat het betekent om man te zijn heeft hij zich jarenlang verdiept in mannenwerk. Dit werk gaat over loskomen van de maatschappelijke normen en conditioneringen uit het verleden en weer in contact komen met de eigen essentie. Vanuit deze ervaring begeleidt hij nu andere mannen in verschillende trainingen en mannengroepen.

Zwart-wit portret van streng kijkende witte vrouw met donker haar en meel op haar gezicht als illustratie bij de leizng Het vrouwelijke in de man
Foto Caroline Waltman

Aanleiding voor de lezing is de tentoonstelling Eva, Sara en Hanna. Vrouwen van de wereld die tot en met 2 april te zien is in Fotogalerie De Gang. Eva, Sara en Hanna is een productie van het Bijbels Museum en maakt deel uit van het themajaar dat Fotogalerie De Gang voor 2023 heeft vastgesteld, HAARlem 2023.