Geweest bij

Eva, Sara en Hanna. Vrouwen van de wereld

In de fototentoonstelling Eva, Sara en Hanna geeft kunstenaar Caroline Waltman Bijbelse vrouwen een gezicht. Zonder specifiek te worden over wie waar staat afgebeeld, portretteert ze de vrouwen in hun eigen habitat. Jonge vrouwen die Eva of Hanna hadden kunnen zijn. Oudere vrouwen, zoals Sara of Elisabeth. Zussen als Martha en Maria. De foto’s van Bijbelse vrouwen worden afgewisseld met foto’s van landschappen, stillevens en details die elkaar via beeldrijm versterken.

Eva, Sara en Hanna is van 1 september t/m 10 maart 2024 te gast in OBA Oosterdok in Amsterdam.

Infographics van Karen Sawrey

Niet iedere bezoeker weet welke vrouwen voorkomen in de Bijbel. Of waar in de Bijbel ze genoemd worden. Of wat hun betekenis is voor de menselijke geschiedenis. Om dit snel inzichtelijk te maken, presenteren we in de tentoonstelling twee infographics van de Britse ontwerper Karen Sawrey. In deze informatieve illustraties brengt zij ‘invloedrijke vrouwen’ uit de Bijbel in beeld en beschrijft ze kort hun bijdragen.

Kun je Eva en Sara niet vinden? Je bent niet de enige! Lees hier hoe dat komt.

Veel van de landen waar Waltman fotografeerde, hebben een geografische link met de Bijbel, zoals Jordanië, Egypte, Israël, Griekenland (Patmos) en Italië. De verbanden die de kunstenaar legt tussen haar foto’s en de Bijbelse personages zijn associatief en open. Iedere toeschouwer kan daarom eigen relaties leggen tussen de wereldse vrouwenportretten en de Bijbelse vrouwen.

Foto’s door Caroline Waltman

Caroline Waltman

Caroline Waltman is beeldhouwer, vormgever en fotograaf. Ze ontwikkelde een gevarieerd oeuvre. Symbiose, spiritualiteit, het geheugen, de zoektocht naar identiteit en de fascinatie voor tweedelingen en herhalingen zijn daarin terugkerende elementen. Zij bedient zich van een alledaagse en poëtische beeldstijl.

Karen Sawrey is grafisch kunstenaar en auteur van het boek De Infographic Bijbel (Kok Boekencentrum). Hierin verbeeldt ze de Bijbel op geheel eigen wijze en volledig in infographics.

HAARlem 2023

Eva, Sara en Hanna is een productie van het Bijbels Museum in samenwerking met Fotogalerie De Gang. De tentoonstelling maakte deel uit van het themajaar dat Fotogalerie De Gang voor 2023 had vastgesteld,
HAARlem 2023. De Gang nodigde hierin uitsluitend vrouwelijke fotografen uit.

Het Bijbels Museum produceert reizende tentoonstellingen rond Bijbelse thema’s en verhalen, vaak verbreed naar andere religies en stromingen. Het presenteert deze bij verschillende partnerlocaties in Nederland. Fotogalerie De Gang is een initiatief van Doopsgezind Haarlem.

Eva, Sara en Hanna. Vrouwen van de wereld is mede mogelijk gemaakt met bijdragen van Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland, Iona Stichting, Mondriaan Fonds, de Vrijzinnige Fondsen en Stichting De Zaaier.