Geweest bij

Jezus is geboren (Kees de Kort)

KEES DE KORT | IKONEN

In deze tentoonstelling brengt het Bijbels Museum is samenwerking met het Ikonenmuseum Kampen in traditionele én hedendaagse ikonen van Kees de Kort enkele belangrijke verhalen uit het christendom tot leven. Door de beide vormen naast elkaar te plaatsen worden overeenkomsten en verschillen zichtbaar.

Het werk van de Bergense kunstenaar Kees de Kort (1934) is bekend – en geliefd – bij een groot publiek. Generaties kinderen groeien sinds eind jaren zestig  op met door hem geïllustreerde Bijbels. In zijn heldere, kleurrijke verbeelding van de Bijbelse verhalen is ruime aandacht voor de menselijke emotie. De kracht en eenvoud van de illustraties maken dat de essentie van het verhaal direct bij de kijker overkomt. De Kort schildert geen plaatjes bij het verhaal, hij schildert het verhaal. Ook voor traditionele ikonen geldt dat deze niet bedoeld zijn als illustraties. Een ikoon is geen interpretatie van het heilige, maar is het heilige. Ikonen zijn gemaakt volgens richtlijnen die al eeuwen in de ikoontraditie worden gehanteerd. Kees de Kort kon zijn eigen vorm en werkwijze vaststellen en maakte met zijn werk ‘ikonen van deze tijd’.

Intocht naar Jeruzalem, Rusland, 17e eeuw


KEES DE KORT | IKONEN is een coproductie van het Bijbels Museum te Amsterdam en Ikonenmuseum Kampen. De tentoonstelling was eerst te zien in Kampen en vormde daarrna de laatste tentoonstelling in het Cromhouthuis in Amsterdam. In voorjaar 2021 was de tentoonstelling (door de lock down heel kort) in Zierikzee.
De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door: Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap, Vermeulen Brauckman Stichting, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stadhuis Museum Zierikzee, sdworx en het Wessel Zwartsenberg Fonds.