Hoe verbeelden we een nieuwe aarde? Die vraag is belangrijker dan we denken. We staan vaak in een doe- of praatmodus, maar hoe staat het met ons vermogen om te dromen, te scheppen, te verbeelden? Misschien ken je deze uitspraak:
Alles wordt twee keer gemaakt, eerst in verbeelding, dan in de werkelijkheid.
Als onze verbeelding arm is, zullen we ook niet de kansen en wegen zien die mogelijk zijn naar een nieuwe Aarde. Daarom is het zaak om onze verbeelding te voeden, te oefenen en te verrijken, en zo met een frisse blik naar verandervraagstukken te kijken en handelingsperspectief te vinden.
Het Veerhuis in Varik organiseert in samenwerking met The Turn Club en het Bijbels Museum een serie van zes online bijeenkomsten waarin de kunstenaarsblik, verbeelding, creativiteit en speelruimte centraal staan.
Elke deelnemer kan een eigen vraagstuk meenemen. Aan de hand van deze veranderopgaven kunnen deelnemers de inzichten en voorbeelden direct toepassen. Luisteren en je laten inspireren is natuurlijk ook mogelijk.
Wanneer?
Vanaf 11 maart 2021 is er een tweewekelijkse online bijeenkomst op donderdagavond, 19.30 – 21.00 uur. Er is ruimte voor 30 deelnemers.
Merlijn Twaalfhoven verzorgt de presentatie Kunstenaarsmindset.
6 Kunstenaars van het project Nieuwe Aarde zorgen voor de praktijkvoorbeelden. Host is Henry Mentink.
Wat is een kunstenaars-mindset?
Het is de wijze waarop een kunstenaar kijkt, voelt, waarneemt, visualiseert en komt tot de mooiste creaties. Jij kunt dat ook!
In zes stappen ontdekken we de principes van de kunstenaars-mindset, en passen we die toe op ons eigen vraagstuk:
- Hoe vindt je een open houding, scherpe observatie, een frisse blik?
- Hoe ontstaat aandacht voor schoonheid en verwondering?
- Hoe ontwerp je droomruimte in een creatieproces?
- Hoe ga je om met het spel van emoties en gevoelens?
- Hoe activeer je verbeeldingskracht?
- Hoe stimuleer je het maakvermogen in jouw omgeving of organisatie?
Na deze zes keer ben je de kunstenaar zelf – voor altijd.
Deze rode draad is gebaseerd op het boek Het is aan ons van Merlijn Twaalfhoven. Hij laat daarin zien hoe we de kunstenaar in onszelf nodig hebben om de wereld te redden.
Elke bijeenkomst is er een kunstenaar van het project Nieuwe Aarde als hoofdgast aanwezig. Aan de hand van een kunstwerk onderzoeken we de principes van de kunstenaars-mindset en bevragen we onze eigen praktijk.
Voor wie?
Het Veerhuis zoekt een mix van ondernemers, activisten, pioniers, veranderaars en kunstenaars. De organisatie stelt de groep samen op basis van de vraagstukken die ieder inbrengt en zorgt zo voor een groep mensen die elkaar ook onderling kan verrijken, uitdagen en inspireren.
Voor meer informatie over het programma, de kosten en hoe je je kunt opgeven, klik hier.