‘Ik was altijd een beetje de mama van de groep.’
Janet Haring (TEAM ED)
Janet Haring is de coördinator van het project ExpEx bij TEAM ED en houdt kantoor in de Diaconie. Dit project richt zich volledig op hulp aan jongeren. Alle hulpverleners, ook Janet, zijn zelf in het verleden in aanraking gekomen met jeugdzorg en zetten hun ervaring in om jonge mensen te ondersteunen en organisaties te adviseren. Janet doet dat ook door haar collega’s op te leiden en met TEAM ED aandacht te vragen voor jongeren.
De mama van de groep
Voor Janet is helpen bijna een tweede natuur. ‘Ik wil graag voor anderen zorgen. Ik was altijd een beetje de mama van de groep.’ Maar door anderen te helpen vergat ze soms haar eigen problemen. Janet heeft het zelf niet altijd makkelijk gehad. Door ervaringen in de jeugdzorg was het voor haar moeilijk goed te presteren. Ze gaf echter niet op, en juist deze ervaringen hebben Janet ertoe gedreven zich in te zetten voor anderen. Toen zij zelf in aanraking kwam met een begeleider wist ze meteen, anderen helpen is wat ik later wil doen.
Initiatief bij de ander
Toch moet het initiatief bij de ander liggen. De ander moet bereid zijn geholpen te worden, anders wordt het niks. Dat is ook iets wat Janet heeft geleerd: ‘Ik heb het leven zelf in de hand.’ Daarom heeft Janet het ook niet over ‘helpen’, maar over ‘ondersteunen’. Het gaat haar er niet om iets voor een ander te regelen of op te lossen: ‘Alleen jijzelf kan voor verandering zorgen.’ Daarnaast vindt Janet het belangrijk dat er een goede balans is tussen geven en ontvangen. In haar werk betekent dit dat de jongeren die ze ondersteunt ook zelf initiatief moeten tonen. Ook privé is dit een goed advies. ‘Je moet jezelf niet wegcijferen.’ Anderen moeten ook naar jou omkijken.
Belang van ervaringen
Janet benadrukt dat juist het uitwisselen van ervaringen helpt. Dit is iets wat zij vroeger erg miste. ‘Je wil het liefst spreken met iemand die het ook heeft meegemaakt, die weet hoe het “echt” is.’ Ze benadrukt dat het er vaak niet om gaat dat je het juiste zegt, maar ‘door er te zijn ben je al betrouwbaar.’
Op de vraag of ze vaak confronterende momenten meemaakt, antwoordt Janet dat haar werk niet zozeer confronterend is, maar dat de verhalen die ze te horen krijgt haar raken. Ze vertelt ook dat ze het belangrijk vindt om te laten zien dat het verhaal van de jongere iets met haar doet. Het delen van eigen ervaringen kan de jonge mensen vervolgens helpen.
Gezicht van de Amstelhoven
Het Bijbels Museum houdt kantoor in de Corvershof, onderdeel van de Amstelhoven. Het museum maakt om de drie maanden een presentatie met en voor de mensen van de Amstelhoven in de (alleen voor medewerkers toegankelijke) kas en plaatst het verhaal en de foto van de medewerker als online feuilleton op deze website.
De foto’s voor Gezicht van de Amstelhoven zijn gemaakt door Rosemijn Broekhuizen.