Geweest bij

Verhalen van Hoop op straat (2021)

Verhalen van Hoop

Op straat of thuis op de bank

Het is een lastige tijd, tijdens de corona-pandemie, zeker voor jongeren. Lessen zijn online, sportscholen dicht en lekker samenkomen met meer dan twee is uit den boze. Het is een eenzame tijd met weinig gelegenheid tot ontmoeting en gesloten musea. Daarom biedt het Bijbels Museum Verhalen van Hoop. Met de inspirerende verhalen van Joenoes, Maya, Refelinio, Nineke, Dave, Anil, Ihab en Wai Wai, allemaal tussen de 18 en 30 jaar oud. Zij vertellen jou, waar je ook bent, over een kantelmoment in hún leven, een moeilijke periode waarop ze inmiddels positief terugkijken.

Zilveren camera-winnares Cigdem Yuksel portretteerde de jongeren. Hun foto’s waren oorspronkelijk te zien in het museum, in de tentoonstelling Dit is mijn verhaal. Vanwege de lock down besloot het Bijbels Museum in voorjaar 2021 bezoekers buiten op te zoeken. Acht levensgrote portretten uit de tentoonstelling werden – met een QR-code naar de bijbehorende podcasts – als outdoor-affiche-tentoonstelling Verhalen van Hoop getoond in Groningen, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Amsterdam.

De verhalen van de jongeren zijn universeel en herkenbaar. De jongeren koppelen hun ervaring aan een bijbelverhaal dat hen in een moeilijke periode hoop en inspiratie gaf. Veerkracht en moed, bezinning op wat écht belangrijk is, kenmerkt de beelden die zij schetsen. En die, zo hoopt het Bijbels Museum, jou zullen inspireren nog even vol te houden, door te zetten als je een lastige tijd hebt.

Jesse (fotograaf Cigdem Yuksel)

Nieuwe verhalen
Het Bijbels Museum nodigde in voorjaar 2021 onze “bezoekers op straat” ook uit hun eigen verhaal te delen. De QR-code gaf toegang tot een whatsapp/signal-account waar je middels een spraakbericht een verhaal kon achterlaten. Wat hielp jou deze lastige winter door? Wie of wat inspireerde je hoop te houden op een “normaal” leven of een andere, nieuwe levenswijze te omarmen?

Het meest inspirerende verhaal, van Jesse, beloonden we in zomer 2021 met een fotoshoot door Cigdem Yuksel, de fotograaf van Verhalen van Hoop/Dit is mijn verhaal. Natuurlijk kreeg Jesse een mooie print van de foto mee naar huis. Bij de vriendendag in Middelburg vertelde hij zijn verhaal live. Het was een indrukwekkende middag.