Geweest bij

Lego Lima, Regen van Bewustzijn (foto Harrie Jansema)

NIEUWE AARDE: 12 visioenen

Tentoonstelling in Westerkerk

‘En ik zag een nieuwe hemel en een nieuwe aarde. Want de eerste hemel, en de eerste aarde waren voorbij gegaan, en de zee was niet meer.’ (Openbaring 21:1)

Tentoonstelling van het Bijbels Museum waarin 12 kunstenaars in de Westerkerk Amsterdam hun verbeelding toonden van het thema NIEUWE AARDE naar aanleiding van bovenstaand Bijbelcitaat.

In de tentoonstelling was nieuw en bestaand werk te zien van Margriet van Breevoort, Oussama Diab, Rinske van Dijk, Jet van Helbergen & Judith Scholte, Rieteke Hoogendoorn, Pavèl van Houten, Felipe van Laar, Sarah van der Lijn, Lego Lima, Jeanne Rombouts, collectief We Sell Reality en Zindzi Zwietering. 

Open Call

De tentoonstelling kwam voort uit een Open Call: een oproep aan kunstenaars om ons te voeden met hun visioenen, dromen, verbeeldingen van de nieuwe aarde (en desgewenst ook de nieuwe hemel) zoals zij die voor zich zagen, in een kunstvorm naar keuze. Aanleiding vormden de ontregeling van ons heden door covid19. De grote vragen over de toekomst. Gaan we straks terug naar ‘normaal’, of komt er een wereld die ‘anders’ is? En zo ja, hoe ziet dat ‘anders’ er dan uit? Hoe verbeeld je als kunstenaar die nieuwe aarde, en wellicht ook de nieuwe hemel, waarover 2000 jaar geleden al visioenen bestonden, zoals in het Bijbelboek Openbaring (21:1)?

Mijn visioen door Rieteke Hoogendoorn
A Glimpse of Heaven DIY door Judith Scholte en Jet van Helbergen

Pangoled door Margriet van Breevoort

261 kunstenaars stuurden werk in. Zij putten inspiratie uit zeer diverse bronnen; behalve uit de Bijbel en uit de natuur ook uit geschriften van mystici zoals Hildegard von Bingen, uit het Boeddhisme, taoïsme, geschriften van Rumi, uit de getallensymboliek en zelfs uit een songtekst van Bløf. En veel kunstenaars – zowel mannen als vrouwen – hebben met hun kunstwerk het vrouwelijke aspect, Moeder Aarde of ‘de Godin’ in ere willen herstellen.’

De twaalf meest spannende, inspirerende en bijzondere inzendingen waren van 31 oktober tot en met 16 december 2020 te zien in de Westerkerk Amsterdam. Om bezoekers in het hart te raken, confronteren, inspireren en te bemoedigen. En om te laten zien welke belangrijke bijdrage kunst kan leveren aan een samenleving in tijden van verandering. Toegang tot de tentoonstelling was gratis.

Online tentoonstelling

Alle inzendingen voor de Open Call werden beoordeeld door een curerende commissie onder leiding van Don Ceder. Circa 90 inzendingen zijn te zien in de online tentoonstelling nieuweaarde.nu. Ook vind je hier informatie over het werk en de kunstenaars.

De Open Call was een initiatief van het Bijbels Museum in samenwerking met kunstenaarscollectief The Turn Club en de Westerkerk Amsterdam.

Tentoonstelling gemist?

De tentoonstelling in de Westerkerk was maar een beperkt aantal weken te zien. Maak een online tour door de tentoonstelling via onderstaande film, gemaakt door Ekin Asar. Veel plezier!