10 mei: Verdiepingsmiddag Jung en Jona
Ontdek tijdens deze verdiepingsmiddag meer over de connectie tussen Jung en Jona. Dieptepsycholoog en psychiater Carl Jung leert ons dat niet alleen onze dromen, maar ook kunst en mythologie ons kunnen helpen bij ‘menswording’. Via het ervaren van kunst en mythologie kunnen we onszelf beter leren begrijpen. Hoe werkt dat? Carolien Croon, directeur van het Bijbels Museum, verdiepte zich in het gedachtengoed van Jung en vertelt er over.
Daarna neemt Bert van der Woude, voorzitter van de Studiekring Drewermann Nederland, ons mee naar de Onderwereld; naar de buik van de grote vis waarin Jona ‘drie dagen en drie nachten’ verbleef. De onderwereld kunnen we in psychologische zin zien als de wereld van het onbewuste.
Dit onbewuste speelt een belangrijke rol in de tentoonstelling Uit het paradijs. Kunst, mythologie, psychologie. Hierin wordt de bezoeker uitgenodigd om langs een labyrintachtig pad op reis te gaan, langs kunst met (Bijbelse) symboliek en deze te betrekken op het eigen leven. Inspiratie voor deze tentoonstelling komt van het werk van Carl Jung en van mythedeskundige Joseph Campbell. Zij stellen dat symbolische voorstellingen, zoals in kunst, betrekking kunnen hebben op het innerlijk van iedere mens.
Praktische info
Sprekers
Bert L. van der Wouden (Studiekring Drewermann)
Carolien Croon (Bijbels Museum.)
Datum en plaats
Zaterdag 10 mei 2025, tijd nog niet bekend
Museum Klooster Ter Apel, Boslaan 3-5, 9561 LH Ter Apel
Binnenkort volgt meer info over de kosten voor het bijwonen van de inspiratiemiddag en de aanvangstijd. Voor en na de inspiratiemiddag is tot 17 uur gelegenheid de tentoonstelling Uit het paradijs. Kunst, mythologie, psychologie te bezoeken.
Jung en het onbewuste
Door zelfanalyse en de analyse van zijn cliënten, ontdekte Carl Jung hoe we delen uit ons onbewuste bewust kunnen maken. En hoe we verantwoordelijkheid kunnen nemen voor gevoelens, gedachten en wilswerkingen, in plaats van deze te projecteren op anderen. Iemand die dit bewustwordingsproces doormaakt, wordt steeds minder sterk geleefd door zijn onbewuste, en krijgt inzicht in en grip op zijn emoties. Jung noemde dit ‘het individuatieproces’. Volgens Jung hielp het doorlopen van dit proces een mens om te worden wie hij bedoeld is te zijn. Tijdens de lezing gaat Carolien Croon in op de rol die kunst en mythologie kunnen spelen in dit proces.
Met Jona door de diepte – Een hartstochtelijk pleidooi voor universele compassie
De boodschap van het Bijbelboek Jona lijkt actueler dan ooit. Aan de lezer wordt Jona voorgesteld als een soort antiheld die de opdracht die hij van God heeft gekregen probeert te ontlopen, maar daar niet in slaagt. Hij vlucht in een schip, wordt overboord gegooid en beland in een grote vis. Binnen in de buik van het zeemonster is hij na drie dagen terug bij af waarna hij zijn opdracht alsnog uitvoert. Wat zien we daarna van Jona? Het lot van de mensen gaat hem niet ter harte, dat van hem zelf wel. Hoe kan hij zo bezig zijn met zichzelf terwijl er zoveel mensen in nood zijn? Jona wordt terechtgewezen. Het boekje Jona nodigt daarmee uit tot universele compassie met mens en dier.
De tentoonstelling
De onderwereld kunnen we in psychologische zin zien als de wereld van het onbewuste. Deze speelt een belangrijke rol in de tentoonstelling Uit het paradijs. Kunst, mythologie, psychologie. Hierin wordt de bezoeker uitgenodigd om langs een labyrintachtig pad op reis te gaan, langs kunst met (Bijbelse) symboliek en deze te betrekken op het eigen leven.
