Gezicht van de Amstelhoven: Monira

‘Mensen die hier werken, hebben het hart op de goede plek’

Monira Saleh – Burennetwerk 

Monira Saleh is helpdeskmedewerker bij Burennetwerk Amsterdam, een organisatie die op een laagdrempelige manier hulpvragers aan goede buren koppelt: iedereen die steun wil, kan een verzoek indienen en wordt dan aan een bereidwillige vrijwilliger in de buurt gekoppeld. Vragen komen binnen bij de helpdesk. Ze variëren van hulp met boodschappen doen tot het opknappen van een tuin. Het is aan Monira en haar collega’s om de vragers in contact te brengen  met de juiste vrijwilligers. Ooit als vrijwilliger bij burennetwerk begonnen, is ze nu een vast lid van het team. Voor haar is Burennetwerk ‘de leukste organisatie die er is’.

Zoektocht naar Geluk

Mensen helpen maakt Monira gelukkig. In haar dagelijks leven probeert ze voor zoveel mogelijk mensen klaar te staan: door een praatje te maken, geld te geven aan goede doelen of aan personen die zo’n steuntje in de rug kunnen gebruiken; of dit nou haar naasten of vreemden zijn. Naast deze actieve houding in haar privéleven zocht zij een baan waarin zij liefde voor haar medemens kon uiten. Iets wat leek op klantenservice, maar dan meer gefocust op het bieden van hulp. De helpdesk van Burennetwerk bleek ‘gewoon een hele goede match’. 

Grenzen

Monira erkent dat het belangrijk is om haar grenzen te bewaken. Constant mensen willen helpen kost energie. Als het haar teveel dreigt te worden, is ze geneigd kleinere dingen te doen: even een belletje als ze niet langs kan gaan bijvoorbeeld. Of gewoon ‘bemoedigende woorden spreken of lief zijn voor mijn medemens’. Die kleine dingen kunnen volgens haar veel betekenen voor iemand.  

Het Belang

Door het werken bij Burennetwerk is er een wereld voor Monira opengegaan. De vele organisaties binnen de Amstelhoven die allemaal op hun eigen manier sociaal-maatschappelijk bezig zijn, maken haar gelukkig. Het is heel anders dan een commerciële organisatie, niemand hier werkt alleen voor het geld. Volgens Monira doen zeker haar collega’s, maar ook de andere organisaties in de Amstelhoven hun werk omdat zij willen helpen, zonder bijbedoelingen: ‘mensen die hier werken, hebben het hart op de goede plek’. Zij wil dan ook nooit meer terug naar de commerciële sector: ‘Ik zou hier eigenlijk gewoon voor de rest van mijn leven kunnen werken’.

Gezicht van de Amstelhoven

Het Bijbels Museum houdt kantoor in de Corvershof, onderdeel van de Amstelhoven. Het museum maakt om de drie maanden een presentatie met en voor de mensen van de Amstelhoven in de (alleen voor medewerkers toegankelijke) kas en plaatst het verhaal en de foto van de medewerker als online feuilleton op deze website.

Deze foto voor Gezicht van de Amstelhoven is gemaakt door Mais Shourbaji.