EXODUS.NU

Great God, this is an awful place van Sybren Renema (foto Petra Katanic)

Online tentoonstelling EXODUS.NU

Laat je inspireren door de ruim zestig kunstwerken in EXODUS.NU, de online tentoonstelling. Ze zijn allemaal geïnspireerd op het thema EXODUS, naar de verzameling verhalen uit Bijbel, Thora en Koran, over Mozes die zijn volk uit de slavernij van Egypte leidt. Oude verhalen met universele zeggingskracht en inspiratie.

EXODUS biedt veel raakvlakken met urgente maatschappelijke thema’s zoals je land ontvluchten, slavernij en bevrijding, leiderschap en vertrouwen. Daarnaast biedt EXODUS raakvlakken met spirituele thema’s.

Resultaat van Open Call

Het Bijbels Museum en Buitenplaats Doornburgh nodigden kunstenaars uit deel te nemen aan de Open Call EXODUS. Inzenden was mogelijk van 1 sept tot 15 nov 2022 via de speciale website www.exodus.nu. Er kwamen ruim 700 inzendingen binnen. Een curerende commissie onder leiding van Yuki Kho beoordeelde de kunstwerken op basis van artistieke kwaliteit, verbeeldings- en zeggingskracht, vakmatige uitvoering en op het vermogen om een breed publiek te inspireren en maakte een selectie. Ruim 60 werken kregen een plek in de online tentoonstelling.

Groepstentoonstelling

Van 24 maart t/m 24 september 2023 was een selectie van 28 werken te zien in EXODUS de groepstentoonstelling in Buitenplaats Doornburgh. Je vond er o.a. werk van Eva Spierenburg, Antonio Jose Guzman en Monika Dahlberg. De tentoonstelling bevatte werk gemaakt in verschillende disciplines, van makers met uiteenlopende achtergronden, en vertelde samen een meerstemmig verhaal.

Man en vrouw op de rug gezien terwijl zij een foto bekijken in de tentoonstelling EXODUS
Bezoekers in de tentoonstelling EXODUS.

Podcasts en meer

Open Call, online tentoonstelling en groepstentoonstelling zijn terug te vinden op de projectwebsite exodus.nu. Je vindt hier ook inspirerende podcasts met o.a. Linda Nooitmeer, Marrit Jellema en Mehmed Yamali over de betekenis van Exodus in hun leven, eerdere verbeeldingen van het thema en meer. Laat je inspireren!