Sept 2021 * E-nieuwsbrief Bijbels Museum

De Haagse ontvangst van de tentoonstelling Tijd en Eeuwigheid. Poëzie in beeld en woord was een groot succes. Vanaf 23 okt zijn we te gast op een volgende, unieke locatie: Museum Krona in Uden. Lees hier wat er nog meer op stapel staat.   

Bijzonder samenspel bij expositie TIJD EN EEUWIGHEID. POËZIE IN BEELD EN WOORD in Museum Krona te Uden

Alles heeft zijn uur (detail, 2020, Annita Smit - foto Anja Loepa)

Temperament (2021 - Annita Smit;  foto Anja Loepa)

Het Bijbels Museum reist langs presentatiepartners om met zijn tentoonstellingen schoonheid, bezinning en bezieling te bieden. Vanaf 23 oktober is Tijd en Eeuwigheid. Poëzie in beeld en woord in Museum Krona open voor publiek in de abdijvleugel, wat samen met de laatmiddeleeuwse kunst van het klooster aldaar een bijzonder samenspel oplevert met de verbluffende papierkunstobjecten van Annita Smit en de nieuwe gedichten van vijf eigentijdse dichters: Gershwin Bonevacia, Babs Gons, Marjolijn van Heemstra, Iduna Paalman en Mustafa Stitou. Het draait om de directe relatie tussen de kunst en de kijker: ‘Het hoofd mag uit, het hart mag aan’. Alle kunstwerken zijn door het thema Tijd en Eeuwigheid geïnspireerd en dagen je uit een verstilde ervaring (slow art) te beleven: meditatie voor museumbezoekers. 

Bij de tentoonstelling krijg je een – eveneens op dundrukpapier gedrukte – eenvoudige gratis publicatie aangeboden met een nieuw essay van filosofe Joke Hermsen, een introductie en de vijf gedichten.

Tijd en Eeuwigheid. Poëzie in beeld en woord
Museum Krona, 23 okt 2021 tot en met 30 jan 2022
Veghelsedijk 25, 5401 PB Uden

Klik hier voor meer informatie, openingstijden en reserveren!

Symposion DE MENS ALS KRUISPUNT TUSSEN TIJD EN EEUWIGHEID in Bilthoven

Stichting Rozenkruis organiseert samen met het Bijbels Museum een symposion op landgoed Renova te Bilthoven. Sprekers en dichters zijn o.a. Gershwin Bonevacia, Sjon Groen (studeerde ooit theologie en is gegrepen door de ‘gesluierde’ verhalen in de Bijbel), Marjolijn van Heemstra en Julia Veldkamp (Zenleraar en mediator.).

Zondag 17 oktober - Inloop 9.30 uur. Programma 10.00 - 15.00 uur. Kosten 50 euro p/p inclusief vegetarische lunch, thee/koffie en (facultatieve) wandeling over het landgoed. 

Tijd en Eeuwigheid is een productie van het Bijbels Museum, mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, Doopsgezind Predikfonds, Iona Stichting, Vrijzinnige Fondsen, Uitgeverij Royal Jongbloed, de Schrijverscentrale, de Vrienden van het Bijbels Museum en onze presentatiepartners.

MEER NIEUWS VAN HET BIJBELS MUSEUM

DON CEDER TE GAST

NIEUWE KERK MIDDELBURG

Tweede Kamerlid voor de Christen Unie Don Ceder opende op 20 augustus j.l. de tentoonstelling Dit is mijn verhaal. Jongeren over geloof, hoop en inspiratie in de Nieuwe Kerk in Middelburg.

Achttien jongeren vertellen daarin over een kantelmoment in hun leven en de rol die de Bijbel hierin heeft gespeeld. 

Dit is mijn verhaal is in Middelburg gratis te bekijken t/m 12 november 2021.

JAARVERSLAG 2020

TERUGBLIK OP BEWOGEN JAAR 

Als ANBI - algemeen nu beogende instelling - is het Bijbels Museum verplicht tot het publiceren van zijn activiteiten en jaaroverzicht. En dat doen we graag. 

In de fraaie nieuwe opmaak van onze huisvormgever OVERHAUS blikken we in het jaarverslag 2020 terug op een druk en bewogen jaar: het ontzamelen, de verhuizing, de  nieuwe tentoonstelling. Mee kijken? Klik hier: 

Jaarverslag 2020

8 oktober 14.00 uur Vriendenmiddag

Dit jaar heet directeur Carolien Croon onze vrienden welkom in de Nieuwe Kerk te Middelburg.  Speciale gast die middag is Dave, een van de jongeren die fotograaf Cigdem Yuksel portretteerde voor de tentoonstelling. 

Meld u aan en kom ook luisteren! 

Save the date: 14 november
DICHTERS TE GAST BIJ LITERAIRE MIDDAG IN MUSEUM KRONA, UDEN

Na het succes in Den Haag, organiseert het Bijbels Museum i.s.m. de Schrijverscentrale en boekhandel Berne ook in Uden een bijzondere literaire middag. Met medewerking van musicus Mehmet Polat, Annita Smit en auteurs Marjolijn van Heemstra (foto), Gershwin Bonevacia en Joke Hermsen. Na afloop is er een boekenmarkt en signeersessie.

Zaterdag 14 november van 15.00-16.30 uur in Museum Krona. Meer info: klik hier.

DRAAG BIJ

VRIENDEN

Ben je enthousiast over wat we doen, geloof je net als wij in een koers van bezinning en bezieling? Word vriend. Je krijgt gratis entree tot al onze tentoonstellingen, 3x p/jr een brief van de directeur én uitnodigingen voor speciale ontvangsten. 

Doe je liever eenmalig een gift? Ook daar zijn we blij mee. Klik hier en steun ons. Hartelijk dank alvast! 

BIJBELS MUSEUM DANKT OOK 

Mondriaan Fonds, VSBfonds, Fonds Kerk en Wereld, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Vermeulen Brauckman Stichting, Predikfonds, Iona Stichting, Vrijzinnige Fondsen, Stichting Woudschoten, Prins Bernhard Cultuurfonds, The Turn Club, de Protestantse Diaconie en alle partners met wie we samenwerken.

Bijbels Museum Logo

CONTACT

Nieuwe Herengracht 18 | 1018 DP Amsterdam | +31 (0)20 624 24 36

info@bijbelsmuseum.nl | www.bijbelsmuseum.nl

Foto's in dit nr: Anja Loepa, Petra Katanic, Bowie Verschuuren

(copyright fotografen/Bijbels Museum)