juni 2023 - Nieuwsbrief Bijbels Museum

bezoekers bekijken moderne kunst in tentoonstelling

Nu te zien in Buitenplaats Doornburgh, Maarssen 

EXODUS
Hedendaagse kunst, urgente verhalen

Bezoekers en recensenten zijn lovend over onze nieuwe groepstentoonstelling in het voormalige klooster van Buitenplaats Doornburgh in Maarssen, langs de Vecht net buiten Utrecht: 

"Schitterende expositie in prachtige omgeving." 

"Wat een bijzondere expositie. En wat een monumentaal gebouw. We hebben genoten."

"Waanzinnig mooi opgezette tentoonstelling!! Deze komt echt binnen."

(anonieme bezoekers in het gastenboek) 

Sarah van Binsbergen concludeerde in een mooie recensie in De Volkskrant: “Lopend door de kloostergangen valt op hoe divers de expositie is. Sculptuur, video, textiel, olieverf: alles komt voorbij. Ook de deelnemende kunstenaars, allemaal wonend of werkend in Nederland, bestrijken een breed palet: van beginnend, zoals de pas aan de Design Academy afgestudeerde Szu-Han Lin, tot meer gevestigde namen als schilder Sam Drukker (1957).”

Reserveer hier alvast je tijdslot!
Kleurig geklede bezoeker bekijkt kleurrijke tentoonstelling
kloostergang met groot rond ijzeren kunstwerk

EXODUS, naar de verhalen in Thora, Bijbel en Koran, bevat werk gemaakt in verschillende disciplines, van makers met uiteenlopende achtergronden. Samen vertellen zij een meerstemmig verhaal. Veel werken schuren, en bevragen urgente hedendaagse maatschappelijke kwesties.

EXODUS. Hedendaagse kunst, urgente verhalen: t/m 24 sept 2023
Buitenplaats Doornburgh, Diependaalsedijk 17, Maarssen

De Buitenplaats is goed bereikbaar met OV (trein Utrecht CS of Maarssen; bus halte Maria Dommerstichting), (ov-)fiets of auto (gratis P!). Vrienden van het Bijbels Museum hebben gratis entree tot de tentoonstelling op vertoon van hun vriendenpas! 

jonge vrouwen zitten in de zon in een kloostertuin vol bloemen
Vrouw bekijkt aandacht kunstwerk van een houten torso

Activiteitenprogramma

Bij de tentoonstelling bieden we een uitgebreid activiteitenprogramma. Alle activiteiten vinden plaats in Buitenplaats Doornburgh en duren ongeveer een uur (het concert iets langer). Een greep uit de eerstvolgende opties: 

za 24 juni, 14.00 uur Artist Talk Janneke Stegeman in gesprek met Antonio Jose Guzman en Monika Dahlberg. 

za 1 juli, 14.00 uur Rondleiding 
In aanwezigheid van Marcha van den Hurk en een maker van de Pauluskerk.

zo 9 juli, 14.00 uur Lezing Sam Drukker i.s.m. Muze
Schillder Sam Drukker spreekt over het thema “Verdrijving uit het Paradijs” naar aanleiding van zijn schilderij Man met Koffer in de tentoonstelling EXODUS. Hij gaat tevens in op zijn manier van werken, over de complexiteit van “kijken” en het gebruik van gevonden materialen als drager van zijn schilderijen. 

za 15 juli, 20.30 uur Concert Mike Boddé en Ineke van Klinken
Nieuw programma, WEG, geïnspireerd op de tentoonstelling EXODUS.

Kijk voor meer data, tickets en info, zie www.exodus.nu  

Man met donkere krullen tegen blauwe lucht met kersenbloesem op achtergrond

Mike Boddé (foto Anouk van Kalmthout)

EXODUS is een samenwerkingsproject van het Bijbels Museum en Buitenplaats Doornburgh. Het geheel is mogelijk gemaakt dankzij de bijdragen van alle partners en de steun van het Mondriaan Fonds, Fonds 21, Vermeulen Brauckman Stichting, Doopsgezind Predikfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Wessel Zwartsenberg Fonds, Zabawas, Rita en Rudolf Boon-Schillingfonds, Cultuurfonds Stichtse Vecht, K.F. Hein Fonds en Fentener van Vlissingen Fonds. 

Bij hoge uitzondering: bijzondere zomer tip!

Stenen binnenplaats van een klooster met menshoge keramieken beelden

Folkert de Jong, Pleurants, 2023, te zien bij klooster Sint-Catharinadal (foto Peter Cox)

Dwalen langs kunst in de Heilige Driehoek, Oosterhout

 T/m 16 juli 2023 vind je in Oosterhout de internationale kunstmanifestatie h3h biënnale met als thema Geloof. De nog altijd bewoonde kloosters, waarvan het oudste is gebouwd rond 1400, worden omgeven door parkachtige tuinen, weidse landerijen, oude dreven en een wijngaard. Kortom, een unieke plek voor het tonen van eigentijdse kunst en het maken van een inspirerende wandeling. Tickets: h3hbiennale.nl

Eva, Sara en Hanna in OBA Amsterdam

1/9 t/m 31/12 2023

Het Nederlands Dagblad schreef in een enthousiaste recensie dat Bijbelse vrouwen in de fototentoonstelling Eva, Sara en Hanna. Vrouwen van de wereld 'een gezicht en een karakter' krijgen en dat het duidelijk wordt 'hoe belangrijk hun rol in de Bijbelse geschiedenis is geweest'. Kom zelf kijken naar deze bijzondere fototentoonstelling en ontdek hoe de wereldse vrouwenportretten door kunstenaar Caroline Waltman zich verhouden tot de vrouwen uit de Bijbel.

OBA Oosterdok, Oosterdokskade 143 in Amsterdam
ma t/m vr 08.00 – 22.00 uur; za en zo 10.00 – 20.00 uur
Gratis entree

KOM ERBIJ! 

VRIENDEN

Misschien ben je enthousiast over wat we doen, geloof je net als wij in een koers van bezinning en bezieling. Misschien wil je ons helpen? Word vriend. Je krijgt gratis entree tot al onze tentoonstellingen, 3x p/jr een brief van de directeur én uitnodigingen voor speciale ontvangsten. Schrijf je nu in. Van harte welkom! 

BIJBELS MUSEUM DANKT OOK 

Mondriaan Fonds, Vermeulen Brauckman Stichting, Stichting Woudschoten, Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds 21, Zabawas, Wessel Zwartsenberg Fonds, Vrijzinnige Fondsen, Iona Stichting, Stichting De Zaaier en de Protestantse Diaconie, Fotogalerie De Gang en Buitenplaats Doornburgh en alle partners met wie we samenwerken.

Bijbels Museum Logo

Credit: foto's EXODUS door Lize Kraan; foto's Eva, Sara en Hanna door Caroline Waltman

CONTACT

Nieuwe Herengracht 18 | 1018 DP Amsterdam | +31 (0)20 624 24 36

info@bijbelsmuseum.nl | www.bijbelsmuseum.nl