Maart 2023 - Nieuwsbrief Bijbels Museum

EXODUS
Hedendaagse kunst, urgente verhalen

NU TE ZIEN OP BUITENPLAATS DOORNBURGH IN MAARSSEN

Vanaf 24 maart ben je welkom in Buitenplaats Doornburgh voor de grote groepstentoonstelling EXODUS. Honderden kunstenaars uit diverse disciplines zonden werk in voor de gelijknamige Open Call. Een curerende commissie selecteerde de 28 meest inspirerende kunstwerken voor de tentoonstelling in het voormalig klooster dat op de buitenplaats is gevestigd.

De tentoonstelling EXODUS die de kloostergangen volgt langs kleine kabinetten en grote zalen, is dynamisch in zowel vorm als inhoud. Er is ruimte voor intieme en persoonlijke werken zoals de bijna etherische vierluik My lost Paradise van Fatima Barznge over de herinneringen aan haar geboortegrond, waar ze vandaan moest vluchten. Maar er is ook uitgesproken ruimtelijk werk waar bezoekers helemaal in op kunnen gaan zoals de installatie van textiel met indigoprint van Antonio Jose Guzman of de monumentale ‘waterval’ van papier van Szu-Han Lin. 

Ook bieden we je bij EXODUS speciale rondleidingen met kunstenaars, concerten en huiskamergesprekken rond het thema EXODUS. Kijk op exodus.nu voor een volledige lijst van deelnemende kunstenaars en meer informatie over het activiteitenprogramma. Let op: je hebt gratis entree met je vriendenpas!

Buitenplaats Doornburgh, Diependaalsedijk 17, Maarssen
Open wo t/m zo 10.00-17.00 uur

Reserveer hier alvast je tijdslot!

EXODUS is een samenwerkingsproject van het Bijbels Museum en Buitenplaats Doornburgh. Het geheel is mogelijk gemaakt dankzij de bijdragen van alle partners en de steun van het Mondriaan Fonds, Fonds 21, Vermeulen Brauckman Stichting, Doopsgezind Predikfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Wessel Zwartsenberg Fonds, Zabawas, Rita en Rudolf Boon-Schillingfonds, Cultuurfonds Stichtse Vecht, K.F. Hein Fonds en Fentener van Vlissingen Fonds. 

Laatste kans: Eva, Sara en Hanna in Fotogalerie De Gang in Haarlem

T/M 2 APRIL 2023

Het Nederlands Dagblad schreef in een enthousiaste recensie dat Bijbelse vrouwen in de fototentoonstelling Eva, Sara en Hanna 'een gezicht en een karakter' krijgen en dat het duidelijk wordt 'hoe belangrijk hun rol in de bijbelse geschiedenis is geweest'. Kom zelf kijken naar deze bijzondere fototentoonstelling en ontdek hoe de wereldse vrouwenportretten door kunstenaar Caroline Waltman zich verhouden tot de vrouwen uit de Bijbel.

Fotogalerie De Gang, Grote Houtstraat 43 in Haarlem
zo en ma 12.00 – 17.00 uur; di t/m za 10.00 – 17.00 uur
Gratis entree

MEER TENTOONSTELLINGSNIEUWS

Op weg naar het Paasfeest (1978) Kees de Kort

KEES DE KORT | IKONEN

STADHUISMUSEUM ZIERIKZEE

In Kees de Kort | Ikonen zijn de geliefde verbeeldingen te zien van christelijke feestdagen als Pasen en Pinksteren. Typerend voor het werk van De Kort is de grote aandacht voor menselijkheid en emotie. De Kort maakte het werk oorspronkelijk voor kinderen en verstandelijk gehandicapten. Hij genoot daarvan en werd erdoor geïnspireerd: 'Het is juist leuk om de ruimte te zoeken binnen de beperkingen die je hebt'.  Voor kinderen is een speciale Kijkwijzer ontwikkeld waarmee zij door de tentoonstelling geleid worden.


Kees de Kort | Ikonen is nog t/m 29 mei 2023 te zien in het Stadhuismuseum Zierikzee.  

Tickets: bijbelsmuseum.nl

Crowd IX (2017) Andrea Radai

BEKIJK EXODUS ONLINE

EXODUS.NU

Laat je ook inspireren en verrassen door de grote variëteit en kwaliteit van de kunstwerken in EXODUS de online tentoonstelling, voortgekomen uit de gelijknamige Open Call. Yuki Kho, voorzitter van de curerende commissie, zei hierover: "We zijn trots op het eindresultaat. EXODUS bevat werk gemaakt in verschillende disciplines, van makers met uiteenlopende achtergronden en vertelt samen een meerstemmig verhaal."

Op www.exodus.nu is een selectie van ruim 60 kunstwerken te vinden. Veel plezier!  

Zie je kunstwerken liever in het echt? Kom dan naar EXODUS de groepstentoonstelling in Maarssen!

KOM ERBIJ! 

VRIENDEN

Misschien ben je enthousiast over wat we doen, geloof je net als wij in een koers van bezinning en bezieling. Misschien wil je ons helpen? Word vriend. Je krijgt gratis entree tot al onze tentoonstellingen, 3x p/jr een brief van de directeur én uitnodigingen voor speciale ontvangsten. Schrijf je nu in. Van harte welkom! 

BIJBELS MUSEUM DANKT OOK 

Mondriaan Fonds, Fonds Kerk en Wereld, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Vermeulen Brauckman Stichting, Stichting Woudschoten, Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds 21, Zabawas, Wessel Zwartsenberg Fonds, Vrijzinnige Fondsen, Iona Stichting, Stichting De Zaaier en de Protestantse Diaconie, Stadsmuseum Zierikzee, Fotogalerie De Gang en Buitenplaats Doornburgh en alle partners met wie we samenwerken.

Bijbels Museum Logo

CONTACT

Nieuwe Herengracht 18 | 1018 DP Amsterdam | +31 (0)20 624 24 36

info@bijbelsmuseum.nl | www.bijbelsmuseum.nl