januari 2024 - Nieuwsbrief Bijbels Museum

oude man en vrouw hand in hand staand in een mediterraan landschap

Komt u naar de Opening van Zie Mij. De Bijbel in foto's ?

Graag nodigen we u als relatie van het Bijbels Museum van harte uit onze gast te zijn bij de aanstaande opening van de tentoonstelling Zie Mij. De Bijbel in foto's te Deventer. U bent van harte welkom op 

woensdag 31 januari 2024 - aanvang 16.00 uur in de Bergkerk, Bergkerkplein 1, 7411 EN Deventer

Curator Rob Smolders van de Bergkerk verzorgt samen met Carolien Croon (directeur Bijbels Museum) en beeldend kunstenaar Caroline Waltman een bescheiden programma. Aansluitend is er gelegenheid om onder het genot van een drankje de tentoonstelling te bekijken. Aanmelden is niet nodig. We hopen op uw komst!

In Zie Mij brengt Caroline Waltman het oeroude verhaal van de Bijbel tot leven door middel van foto’s, genomen in vele verschillende landen. Ze combineert de foto's met verzen uit de Bijbel: "Zacharias vroeg aan de engel: 'Hoe kan ik weten of dat waar is? Ik ben immers een oude man en ook mijn vrouw is al op leeftijd.'"

Lukt het niet de 31e januari? Zie Mij is in de Bergkerk te zien t/m 21 maart, dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur.

Fototentoonstelling Eva, Sara en Hanna 

Verlengd t/m 10 maart 2024

In de fototentoonstelling Eva, Sara en Hanna. Vrouwen van de wereld wisselt beeldend kunstenaar Caroline Waltman foto’s van 'Bijbelse' vrouwen af met foto’s van landschappen, stillevens en details die elkaar via beeldrijm versterken. 

Informatieve illustratie van rode vrouwensymbolen
in rood geklede vrouw met witte hoofddoek lijkt van foto af te kijken naar bezoeker tentoonstelling

Infographics

Niet iedereen weet welke vrouwen voorkomen in de Bijbel. Of waar in de Bijbel ze genoemd worden en wat hun betekenis is. Om dit snel inzichtelijk te maken, presenteren we in de tentoonstelling twee infographics van de Britse ontwerper Karen Sawrey. Zij brengt in haar boek De Infographic Bijbel  ‘invloedrijke vrouwen’ uit de Bijbel in beeld en beschrijft kort hun bijdragen.

Kunt u Eva en Sara toch niet vinden in de infographics van Karen Sawrey? Lees op onze website hoe dat komt.

Openingstijden

U kunt de tentoonstelling Eva, Sara en Hanna t/m 10 maart dagelijks én gratis bezoeken in OBA Oosterdok, Oosterdokskade 43 (vlak naast het Centraal Station) in Amsterdam.

Vrienden
Stof om over na te denken

Wellicht las of hoorde u in de media over de beroering rond één van de 28 kunstwerken uit onze tentoonstelling EXODUS. Het werk Asjera's terugkeer – een lange stoet godinnenbeeldjes die er uitzag als een ware uittocht – was door de kunstenaar bedoeld als aanjager van een gesprek over de aard van het goddelijke. Hoe zien wij God? Kan God mannelijk en vrouwelijk in één zijn? 

Helaas werd het werk aan het eind van de tentoonstellingsperiode opzettelijk vernield door een bezoeker. Deze brute actie leidde tot een lawine aan reacties - overwegend steunbetuigingen aan het Bijbels Museum, maar ook enkele kritische reacties. 

Ze maakten ons duidelijk dat wat wij doen, ertoe doet. Handvaten bieden om te praten over de Bijbel, over dat wat voor u zingeving is, doet er toe. En daarbij helpen onze tentoonstellingen. Volgens Mariecke van den Berg en Janneke Stegeman nodigde Asjera's terugkeer, de hele tentoonstelling eigenlijk, 'uit om de bijbel beter, fijnzinniger en origineler te lezen.' En er dan samen over te praten. Met wie wel en met wie niet gelooft. Bezoekers schreven over EXODUS ‘Heel indrukwekkend en het geeft stof tot nadenken.’ ‘Enorm inspirerend om nog over na te denken en filosoferen!’

Steun ook het Bijbels Museum

Wilt u ons steunen, ons helpen gesprekken te starten, mensen te inspireren? Als u ook gelooft in een koers van bezinning en bezieling, van respect voor elkaar, voor wie wel en voor wie niet gelooft, word dan vriend of vraag anderen zich aan te sluiten.

Vrienden hebben gratis entree tot al onze tentoonstellingen, ontvangen 3x p/jr een brief van de directeur én uitnodigingen voor speciale ontvangsten. 

Interesse? Kijk verder op bit.ly/3Artdt7. Dank u wel!

BIJBELS MUSEUM DANKT OOK 

Mondriaan Fonds, Vermeulen Brauckman Stichting, Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds 21, Zabawas, Wessel Zwartsenberg Fonds, Predikfonds Haarlem, Vrijzinnige Fondsen, Iona Stichting, Stichting De Zaaier, Buitenplaats Doornburgh en alle partners met wie we samenwerken.

Bijbels Museum Logo

Credit foto's: tentoonstelling Eva, Sara en Hanna in OBA door Mais Shourbaji; Zie mij door Caroline Waltman

CONTACT

Kantoor Bijbels Museum
Nieuwe Herengracht 18 | 1018 DP Amsterdam | +31 (0)20 624 24 36

info@bijbelsmuseum.nl | www.bijbelsmuseum.nl