oktober 2023 - Nieuwsbrief Bijbels Museum

vrouw met paardestaart bekijkt fototentoonstelling (foto Mais Shourbaji)

Vrouwen centraal in tentoonstelling en lezing in OBA Oosterdok te Amsterdam

Fototentoonstelling Eva, Sara en Hanna. 

Expositie t/m 31 dec 2023

In de fototentoonstelling Eva, Sara en Hanna. Vrouwen van de wereld geeft kunstenaar Caroline Waltman Bijbelse vrouwen een gezicht. Zonder specifiek te worden over wie waar staat afgebeeld, portretteert ze de vrouwen in hun eigen habitat. Jonge vrouwen die Eva of Hanna hadden kunnen zijn. Oudere vrouwen, zoals Sara of Elisabeth. Zussen als Martha en Maria. De foto’s van Bijbelse vrouwen worden afgewisseld met foto’s van landschappen, stillevens en details die elkaar via beeldrijm versterken. 

Locatie: OBA Oosterdok - dagelijks open / gratis entree

Verhalen voor een andere wereld 

vr 27 okt 2023, inloop 19.30 uur

Roos Slegers en Eveline Groot verdiepen zich tijdens een Filosofisch Café in historische en fictieve vrouwenverhalen. Ze vragen zich af of deze narratieven ‘alleen’ over andere personen vertellen, of dat ze ook andere werelden laten zien. Ook stellen ze de vraag: wat maken deze verhalen mogelijk? Helpen verhalen door en over vrouwen de emancipatie verder of is daar meer voor nodig? Wat kunnen we leren van de weggelaten vrouwen en waarom is dat relevant? En hoe helpen we jonge vrouwen met nieuwe verhalen?

Verhalen voor een andere wereld. Van feministische fantasy tot historisch perspectief vindt plaats in OBA Oosterdok in Amsterdam, ter gelegenheid van de tentoonstelling Eva, Sara en Hanna.

Kaarten: 10 euro p/p - slechts 5 euro voor (diverse)pashouders zijn te koop aan de zaal of via https://bit.ly/46scvKi

Overzichtsfoto van stoet vernielde kleien beeldjes op een granieten vloer

Kunstwerk vernield in tentoonstelling EXODUS

Vrijdag 22 september 2023 rond 14 uur werden de bezoekers en medewerkers van Buitenplaats Doornburgh opgeschrikt door een vrouw die probeerde de sculptuur Asjera’s terugkeer van Marieke Ploeg te vernielen. Het werk maakte deel uit van de tentoonstelling EXODUS en toonde een colonne beeldjes van de godin Asjera. Met het werk wilde kunstenaar Marieke Ploeg bezoekers aanzetten tot nadenken over de aard van het goddelijke; kan dat mannelijk en vrouwelijk in één zijn? Waar komt ons godsbeeld eigenlijk vandaan? En hoe heeft dat doorgewerkt op de positie van mannen en vrouwen in de samenleving? Bezoekers en recensenten waren lovend over de sociale sculptuur en vaak ook ontroerd. Kunstenaar Marieke Ploeg: “Mensen lopen hier met tranen in hun ogen rond. Velen voelen het ook als bevrijdend, om te ervaren dat het godsbeeld opener mag; dat het niet alleen maar mannelijk, maar mannelijk en vrouwelijk naast elkaar in één kan zijn .”

In de pers was aangekondigd dat bezoekers op de laatste dag van de tentoonstelling, 24 september, beeldjes uit de installatie mee naar huis mochten nemen. Als 'conversation-piece', een voorwerp waarover mensen thuis met elkaar het gesprek konden aangaan. De vernielster had deze uitnodiging tot gesprek opgevat als een aanzet tot afgoderij. Zij is na haar schokkende actie op het politiebureau verhoord. De initiatiefnemers van de tentoonstelling, Bijbels Museum, Buitenplaats Doornburgh en kunstenaar Marieke Ploeg, hebben aangifte tegen haar gedaan. 

Er ontstond een levendig debat in de media. Wie was Asjera eigenlijk? Heiligt het doel (het gesprek op gang brengen) het middel om dat te doen via een beeld dat in een aantal christelijke gemeenschappen omstreden is? Eén stuk willen we je niet onthouden: “Asjera's terugkeer nodigt uit om de bijbel beter, fijnzinniger en origineler te lezen” door Janneke Stegeman en Mariecke van den Berg in Nieuwwij.nl.  

We hopen dat uit onze toelichting in de tentoonstelling en daarna in de media duidelijk is geworden dat het Bijbels Museum en haar partners dit kunstwerk hebben willen tonen omdat het een gesprek op gang kon brengen dat wij relevant vinden voor deze tijd. De kunstenaar en de initiatiefnemers van de tentoonstelling hebben uiteraard niet de bedoeling gehad om mensen te kwetsen met het kunstwerk. 

Het met Bijbelse thema's inspireren en tot nadenken aanzetten, is wat het museum beoogt. Om dat te doen bieden we via kunst en erfgoed verschillende perspectieven op maatschappelijke thema's en vraagstukken. Aan de hand van de reacties van de vele duizenden bezoekers en de grote hoeveelheid positieve publiciteit die we voor de tentoonstelling hebben ontvangen, concluderen we dat deze missie met EXODUS goed geslaagd is. 

We willen graag alle vrienden danken die ons begrip toonden en hun afschuw uitspraken over de vernieling van kunst in onze tentoonstelling. Meer artikelen over Asjera's terugkeer en de reacties die de vernieling heeft opgeroepen, vind je op onze website. Ook kun je hier een interview op Radio 1 beluisteren waarin directeur Carolien Croon het kunstwerk toelicht en reageert op de vernieling.

Laatste week Zie mij

t/m 28 okt in Sint Joriskerk Amersfoort

Kom nog gauw kijken naar de foto's van beeldend kunstenaar Caroline Waltman. Ze brengt het oeroude verhaal van de Bijbel tot leven door middel van foto’s, genomen in vele verschillende landen. Ze combineert de foto's met verzen uit de Bijbel: "Zacharias vroeg aan de engel: 'Hoe kan ik weten of dat waar is? Ik ben immers een oude man en ook mijn vrouw is al op leeftijd.' "

Sint Joriskerk, Hof 1 in Amersfoort is open di t/m za. Meer weten? Klik hier.

Ouder, mediterraan echtpaar hand n hand staand in rommelige tuin

Vrienden

Wil je ons steunen, ons helpen gesprekken te starten, mensen te inspireren? Als je net als wij gelooft in een koers van bezinning en bezieling, van respect voor elkaar, voor wie wel en voor wie niet gelooft, word dan vriend. Je krijgt gratis entree tot al onze tentoonstellingen, 3x p/jr een brief van de directeur én uitnodigingen voor speciale ontvangsten. Schrijf je nu in. 

BIJBELS MUSEUM DANKT OOK 

Mondriaan Fonds, Vermeulen Brauckman Stichting, Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds 21, Zabawas, Wessel Zwartsenberg Fonds, Predikfonds Haarlem, Vrijzinnige Fondsen, Iona Stichting, Stichting De Zaaier, Buitenplaats Doornburgh en alle partners met wie we samenwerken.

Bijbels Museum Logo

Credit foto's: tentoonstelling Eva, Sara en Hanna in OBA door Mais Shourbaji; vernieling Asjera's terugkeer door Koen Verheijden; Zie mij door Caroline Waltman

CONTACT

Kantoor Bijbels Museum
Nieuwe Herengracht 18 | 1018 DP Amsterdam | +31 (0)20 624 24 36

info@bijbelsmuseum.nl | www.bijbelsmuseum.nl