september 2023 - Nieuwsbrief Bijbels Museum

bezoekers bekijken moderne kunst in tentoonstelling

Bezoekers en recensenten zijn lovend, columnisten lieten zich inspireren. De groepstentoonstelling EXODUS in het voormalige klooster van Buitenplaats Doornburgh in Maarssen, langs de Vecht net buiten Utrecht maakt veel los: 

"Wat er gebeurde toen mijn man thuiskwam met een beeldje van de godin Asjera." (Stephan Sanders in Trouw)  

"In de tentoonstelling EXODUS komen Mozes en Fort Europa samen." (Het Parool) 

EXODUS, naar de verhalen in de Thora, Bijbel en Koran, bevat werk van makers met uiteenlopende achtergronden. Samen vertellen zij een meerstemmig verhaal. Veel werken schuren, en bevragen urgente hedendaagse maatschappelijke kwesties. 

BOEK NU JE TICKET                                             

Buitenplaats Doornburgh, Diependaalsedijk 17, Maarssen is open van woensdag t/m zondag van 10.00-17.00 uur. De Buitenplaats is goed bereikbaar met OV (trein Utrecht CS of Maarssen; bushalte Maria Dommerstichting), (ov-)fiets of auto (gratis P!). Vrienden van het Bijbels Museum hebben gratis entree tot de tentoonstelling op vertoon van hun vriendenpas! 

Kleintabletten in diverse kleuren, hangend aan de muur (kunstenaar Anook Cléonne - foto Petra Katanic)
kolonne vrouwelijke kleipoppetjes (kunstwerk Marieke Ploeg, foto Petra Katanic)

Artist Talk EXODUS

Za 23 sept, 14.00 uur

Kunstenaars Cecile Rebergen en Eva Spierenburg spreken met Lieneke Hulshof en het publiek over hun werk en hun bijdrage aan EXODUS. Met haar werk probeert Eva Spierenburg een vorm te vinden voor de menselijke processen die zich aan grip en taal onttrekken; een vorm voor wat zich beweegt tussen leven en dood. Cecilia Rebergen werkte als artist in residence mee aan de tentoonstelling. Speelse baldadigheid kenmerkt haar werk. De Artist Talk vindt plaats in de huiskamer van Buitenplaats Doornburgh.

Aanvang 14.00 uur. Tickets via https://bit.ly/44sE6K9

Asjera mee naar huis

Vanaf za 23 sept 15.00 uur

De bijdrage van kunstenaar Marieke Ploeg aan EXODUS bestaat uit een colonne hedendaagse Asjera's. Ze vraagt hiermee aandacht voor Asjera, de vrouwelijke verschijningsvorm van God die eeuwen geleden werd vereerd in het Midden-Oosten. Via haar werk keert Asjera terug uit ballingschap om haar plek in onze huiskamers weer in te nemen. Ze keert terug naar haar plaats, naast – en in evenwicht met – haar mannelijke helft. 

Za 23/9 v.a. 15.00 en zo 24/9 zijn alle bezoekers van EXODUS van harte uitgenodigd een Asjera mee naar huis te nemen.

zwartwit portret van witte vrouw met meel op haar gezicht (foto Mais Shourbaji)

Eva, Sara en Hanna in OBA Amsterdam

1 sept t/m 31 dec 2023

In de fototentoonstelling Eva, Sara en Hanna. Vrouwen van de wereld staan vrouwen centraal. "Vrouwen komen tenslotte veel te weinig voor in de geschiedschrijving," aldus kunstenaar Caroline Waltman in een interview met Ronald Ruseler. "Van belang is dat beelden ruimte scheppen. Dat de vrouwen zich verhouden tot hun omgeving en daarin overlopen. Ze zijn onafhankelijk en afhankelijk tegelijk. Gebonden aan de natuur waar ze in leven en waar ze deel van uitmaken. Om die reden worden de foto's van de vrouwen afgewisseld met foto's van landschappen en stillevens." 
Kom zelf kijken en ontdek hoe de wereldse vrouwenportretten door kunstenaar Caroline Waltman zich verhouden tot de vrouwen uit de Bijbel.

OBA Oosterdok, Oosterdokskade 143 in Amsterdam
ma t/m vr 08.00 – 22.00 uur; za en zo 10.00 – 20.00 uur
Gratis entree

 

Verdiepend programma Eva, Sara en Hanna

Lezing over 'het mannelijke in de vrouw' in OBA

do 28 sept 2023, inloop 19.30 uur

Bouchra Arbaoui (foto links) en Mireille Steenkamer spreken over de vraag hoe de Jungiaanse psychologie de vrouw van nu kan helpen in hedendaagse persoonlijke en maatschappelijke uitdagingen. Arbaoui en Steenkamer zijn beiden Jungiaans diepte-therapeut. Zij hebben ervaring met de Animus als archetypische energie, zowel persoonlijk als met hun cliënten. In deze lezing nemen ze je mee in een reis om de Animus te ontmoeten: Wat doet de Animus als archetype met vrouwen?

Filosofisch Café: Verhalen voor een andere wereld in OBA

vr 27 okt 2023, inloop 19.30 uur

Het Filosofisch Café, maandelijkse podium voor filosofie in Amsterdam, is op uitnodiging van het Bijbels Museum te gast in de OBA.

Roos Slegers en Eveline Groot verdiepen zich die avond met het publiek in historische en fictieve vrouwenverhalen. Ze vragen zich af of deze narratieven ‘alleen’ over andere personen vertellen, of dat ze ook andere werelden laten zien. 

Voornaamste vraag deze avond zal zijn: wat maken deze verhalen mogelijk? Helpen al die verhalen door en over vrouwen de emancipatie verder of is daar meer voor nodig? Wat kunnen we leren van de weggelaten vrouwen en waarom is dat relevant? En hoe helpen we jonge vrouwen met nieuwe verhalen?

Locatie voor beide avonden: OBA Oosterdok, Oosterdokskade 143, in Amsterdam

Entree 10,00 p/p - korting voor pashouders.

Reserveren via onze website

Zie mij. De Bijbel in foto's

t/m 28 okt in Sint Joriskerk Amersfoort

Beeldend kunstenaar Caroline Waltman brengt het oeroude verhaal van de Bijbel tot leven door middel van foto’s, genomen in vele verschillende landen. In de tentoonstelling koppelt Waltman foto’s van mensen aan het strand en bijvoorbeeld een kuil vol regenwater aan door haar gekozen verzen uit de Bijbel.

Meer weten? Klik hier.

Ouder, mediterraan echtpaar hand n hand staand in rommelige tuin

Vrienden

Misschien ben je enthousiast over wat we doen, wil je ons helpen en geloof je net als wij in een koers van bezinning en bezieling. Word vriend. Je krijgt gratis entree tot al onze tentoonstellingen, 3x p/jr een brief van de directeur én uitnodigingen voor speciale ontvangsten. Schrijf je nu in. Eerst meer weten? Lees hier ons jaarverslag 2022. 

BIJBELS MUSEUM DANKT OOK 

Mondriaan Fonds, Vermeulen Brauckman Stichting, Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds 21, Zabawas, Wessel Zwartsenberg Fonds, Predikfonds Haarlem, Vrijzinnige Fondsen, Iona Stichting, Stichting De Zaaier, Buitenplaats Doornburgh en alle partners met wie we samenwerken.

Bijbels Museum Logo

Credit foto's: EXODUS door Lize Kraan en Petra Katanic; tentoonstelling Eva, Sara en Hanna door Mais Shourbaji; 28/9 door D. de Haas

CONTACT

Nieuwe Herengracht 18 | 1018 DP Amsterdam | +31 (0)20 624 24 36

info@bijbelsmuseum.nl | www.bijbelsmuseum.nl