27 januari 2022 * E-nieuwsbrief Bijbels Museum

DE MUSEA ZIJN WEER OPEN

We zijn zooo blij je weer te kunnen verwelkomen! Lees verderop in deze nieuwsbrief over onze tentoonstelling Tijd en Eeuwigheid  in museum Krona in Uden. Nog te zien tot en met zondag 30 januari! 

Niet alle collectie past in de lift.

Niet alle collectie past in de lift. Ontzamelen in de praktijk. (foto Bobbie Fay Brandsen)

PUBLICATIE OVER ONTZAMELPROCES
Bijbels Museum deelt ervaringen met het museale veld

Het Bijbels Museum rondde na een ontzamelproces van ruim twee jaar in zomer 2020 zijn ingrijpende koerswijziging af met de succesvolle overdracht van vrijwel de gehele collectie aan collega-musea en andere erfgoedinstellingen. Carolien Croon, directeur van het Bijbels Museum, en Tessa Luger, specialist roerend erfgoed bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, beschreven dit unieke proces in de publicatie De toekomst van een collectie. Ontzamelen in de praktijk. Het eerste exemplaar werd op 24 januari 2022 aangeboden aan Irene Asscher-Vonk, die afscheid nam als voorzitter van de Museumvereniging.

Irene Asscher-Vonk neemt de publicatie

Carolien Croon overhandig Irene Asscher-Vonk (rechts) het 1e exemplaar tijdens een (eigenlijk) online Nieuwjaarsbijeenkomst van de Museumvereniging in het Scheepvaartmuseum (Foto Sebiha Öztas)

Met het ontzamelproces maakte het Bijbels Museum een intrigerende zoektocht door waarbij ook lessen zijn geleerd. Lessen die van belang zijn voor museumprofessionals en erfgoedstudenten, en die een bijdrage kunnen leveren aan de verdere ontwikkeling van de museale praktijk en daarmee aan de Collectie Nederland.

Dankzij financiële bijdragen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en het Mondriaan Fonds kan het Bijbels Museum met de publicatie van dit uitvoerige verslag zijn ervaringen meegeven aan erfgoedprofessionals. De publicatie is gratis te downloaden via onze website www.bijbelsmuseum.nl. Musea en erfgoedstudenten die de gedrukte publicatie willen, kunnen deze daar eveneens bestellen (gratis, alleen verzendkosten). We wensen iedereen veel leesplezier!

"Tijd is het principe van de hoop"

(Ernst Bloch, Duits filosoof en theoloog)

Rond monumentaal papierkunstwerk van Annita Smit in oranjezwart

Morgenglans der Eeuwigheid, werk van Annita Smit (Foto Willem Kuijpers) 

Tijd en Eeuwigheid. Poëzie in beeld en woord
Laatste dagen in Uden, daarna in Ter Apel te zien

Het Bijbels Museum is uniek, het vormt regelmatig een museum in een museum. Tot en met zondag 30 januari vind je onze tentoonstelling Tijd en Eeuwigheid. Poëzie in beeld en woord in het deels door de zusters Birgittinessen bewoonde abdijcomplex Marie Refugie in Uden. Dat herbergt een bijzondere, verstilde plek, waar oude en hedendaagse kunst samen een verhaal vertellen van bezinning en bezieling: Museum Krona. Laat je in Tijd en Eeuwigheid inspireren door de monumentale papierkunst van Annita Smit, gecombineerd met gedichten van Gershwin Bonevacia, Babs Gons, Marjolijn van Heemstra (zojuist benoemd tot stadsdichter van Amsterdam!), Iduna Paalman, Mustafa Stitou en een essay van Joke Hermsen (gratis voor bezoekers) te midden van een speciale selectie religieuze kunst. De tentoonstelling draait om de directe relatie tussen de kunst en de kijker: ‘Het hoofd mag uit, het hart mag aan’!

Lukt het deze week niet meer? Vanaf 11 februari is Tijd en Eeuwigheid te zien in Museum Klooster Ter Apel in de provincie Groningen. Het Museum Klooster daar is een UNESCO-top 100-monument, het enige nog bestaande middeleeuwse plattelandsklooster in de provincie, rustiek gelegen te midden van een 200 ha. groot bos met veel wandel- en fietsmogelijkheden. 

We hopen je gauw te treffen en wensen je veel museumplezier! 

Tijd en Eeuwigheid is een productie van het Bijbels Museum, mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, Doopsgezind Predikfonds, Iona Stichting, Vrijzinnige Fondsen, Uitgeverij Royal Jongbloed, de Schrijverscentrale, de Vrienden van het Bijbels Museum en onze presentatiepartners. Bovenstaand filmpje is gemaakt door Sven Peetoom.

Gershwin Bonevacia in expo Tijd en Eeuwigheid met monumentale papierkunst van Annita Smit

Gershwin Bonevacia in Tijd en Eeuwigheid in Museum Krona (foto Willem Kuijpers)

JOUW STEUN MAAKT HET VERSCHIL

DONATIES EN LEGATEN
Het Bijbels Museum is voor zijn exploitatie en voortbestaan afhankelijk van vrije en periodieke giften. Door ons te steunen help je ons onze missie voort te zetten. Jouw steun maakt het verschil.

Misschien overweeg je het Bijbels Museum op te nemen in je testament, als erfgenaam of door ons een legaat na te laten. Doneren of nalaten aan een museum is een zeer persoonlijke keuze, waarbij we je graag zo goed mogelijk helpen. 

Automatische incasso
Steun je ons al en wil je je bijdrage automatiseren? Bel ons gerust en we maken het voor je in orde: 020 6242436.

Culturele ANBI
Het Bijbels Museum is een culturele ANBI (algemeen nu beogende instelling). Dit betekent dat een gift jou als gever extra voordeel oplevert in de inkomstenbelasting. Je mag je gift aan het Bijbels Museum met een ‘multiplier’ van 25 % verhogen. 

Meer weten? Bel of mail met Marjolein Marreveld, m.marreveld@bijbelsmuseum.nl of 06 49720485. Zij bekijkt graag samen met jou welke mogelijkheid jou het beste past. 

Zegt het voort
Inspireer nieuw publiek door deze nieuwsbrief door te sturen aan vrienden/relaties.
Dank je wel! 

Foto's van boven naar beneden: Cigdem Yuksel (Joenoes uit Verhalen van Hoop), Ekin Asar (Nieuwe Aarde van Rieteke Hoogendoorn uit gelijknamige expositie) en Caroline Waltman (Add me as a friend uit Zie mij)

BIJBELS MUSEUM DANKT OOK 

Het Bijbels Museum prijst zichzelf gelukkig met ruim 7500 trouwe vrienden die samen de financiële basis leggen onder onze organisatie. Naast deze onmisbare bijdragen zijn er vele fondsen en stichtingen die ons werk steunen en met wie we samenwerken. Onze grote dank gaat uit naar de volgende instellingen:

Mondriaan Fonds, Fonds Kerk en Wereld, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Vermeulen Brauckman Stichting, Predikfonds, Iona Stichting, Vrijzinnige Fondsen, Stichting Woudschoten, Prins Bernhard Cultuurfonds, The Turn Club, de Protestantse Diaconie en alle partners met wie we samenwerken.

CONTACT

Nieuwe Herengracht 18 | 1018 DP Amsterdam | +31 (0)20 624 24 36

info@bijbelsmuseum.nl | www.bijbelsmuseum.nl

Foto's in dit nr: Ekin Asar, Willem Kuijpers, Caroline Waltman en Cigdem Yuksel (copyright fotografen/Bijbels Museum)