GULZIGHEID

januari 2016 - Djuna Couvee

Abdominaal

Blote buiken in de media zijn vaak niet wiebelig geportretteerd, maar gespierd, gebruind en ingehouden. In januari 2016 toonde performance kunstenares Djuna Couvee het kunstwerk Abdominaal in het Bijbels Museum. Hiermee reflecteerde zij op de hoofdzonde GULZIGHEID.

Abdominaal bestaat uit twee buiken. Bekijk ze recht van voren of van de zijkant. Het zijn echte buiken, afgietsels van echte buiken. Naast de twee buiken hangen lijstjes, met daarop alles dat er die dag in de d buiken is gegaan.

Hebt u op straat wel eens de neiging te vragen waarom mensen zo dik zijn? Wat eten deze mensen? Waarom houden ze niet gewoon op met eten? Door de letterlijke verantwoording naast de buiken in de Bijbelzaal, hoefde dit niet gevraagd te worden. Geeft het voldoening? Is het een instructie voor het uiterlijke kenmerk van de mensen die deze buiken hebben? Of is het complexer dan enkel wat er in gaat?

Kunnen wij zonder schuldgevoelens naar buiken kijken? Die buiken die zonder de rest van hun lichaam aan de muur in het Bijbels Museum hangen en… naar onze eigen buiken?

Gula

Voeding is een levensbehoefte. Waarom kunnen sommigen stoppen als ze verzadigd zijn? Wat zegt het over ons dat er mensen zijn die overlijden door overvloed?

Gula was een performance op 23 januari 2016 over de zonde GULZIGHEID, uitmondend in een decadent diner. Djuna Couvee speelde als Gula gastvrouw tijdens de avond, en bood gasten van alles aan wat ze maar kon verzinnen.

Gula betekent ‘ruwe suiker’ in het Sanskriet, en is tevens de naam voor de godin van de geneeskunst in de Mesopotamische mythologie. Wat is haar plaats in een tijd vol diëten en medische ingrepen tegen vetkwabben?

Meld je aan voor de nieuwsbrief