NIEUWE AARDE: 12 visioenen

Breng nu een ONLINE BEZOEK

12 kunstenaars toonden in de Westerkerk Amsterdam hun verbeelding van een NIEUWE AARDE: er was nieuw gemaakt en bestaand werk van Margriet van Breevoort, Oussama Diab, Rinske van Dijk, Jet van Helbergen & Judith Scholte, Rieteke Hoogendoorn, Pavèl van Houten, Felipe van Laar, Sarah van der Lijn, Lego Lima, Jeanne Rombouts, collectief We Sell Reality en Zindzi Zwietering. 

Maak een online tour door de tentoonstelling via onderstaande film, gemaakt door Ekin Asar. Veel plezier!

NIEUWE AARDE: 12 visioenen - Online Exhibition Tour Bijbels Museum

LUNCHBIJEENKOMSTEN
Bij de tentoonstelling is een programma georganiseerd vol ontmoetingen. Tijdens lunchbijeenkomsten gaan deelnemende kunstenaars met elkaar en het publiek in gesprek over hun werk en het thema van de tentoonstelling. Organist Evan Bogerd speelt aan het slot van elk gesprek improvisaties gebaseerd op het werk van de aanwezigen.

Op 4 november sprak Herman Koetsveld met Zindzi Zwietering over haar werk "Solastalgia". De lunchbijeenkomsten van 11 en 18 november (13.00 – 13.40 uur) zijn verplaatst:

2 december, 13.00 - 13.40 uur Pavèl van Houten & Judith Scholte en Jet van Helbergen

9 december, 13.00 -13.40 uur Rinske van Dijk & collectief We Sell Reality

12 december, 13.00 -13.40 uur Felipe van Laar & Sarah van der Lijn 

Entreeprijs 5,00 per persoon per bijeenkomst. In verband met corona is reserveren verplicht via TICKETS. Reserveren aan de deur is helaas NIET mogelijk bij de evenementen.

IN GESPREK MET HERMAN KOETSVELD
Elke dinsdag en donderdag is ds. Herman Koetsveld aanwezig voor een gesprek over het werk in en thema van de tentoonstelling. Meer weten of een afspraak maken? Klik hier.

WERKAVOND Op weg naar een NIEUWE AARDE: 25 november, 19.30 uur (geannuleerd)
Met kunstenaars Anabella Meijer, Natascha Hagenbeek en Merlijn Twaalfhoven: Alles wordt twee keer gemaakt, eerst in verbeelding, dan in de werkelijkheid. We gaan vanavond actief de toekomst verkennen. Welke dromen sluimeren er? Hoe zou de wereld eruit zien als jouw idealen alle ruimte kregen? En hoe maken we dit vervolgens praktisch, tastbaar en besmettelijk?

Meer informatie en tickets, klik hier.

AANLEIDING
Op zoek naar visionaire toekomstbeelden in deze tijd van grote vragen en veranderingen nodigden Bijbels Museum, kunstenaarscollecties The Turn Club en de Westerkerk Amsterdam kunstenaars uit om hun dromen, visioenen, ontwerpen van een nieuwe aarde vorm te geven. Ruim 260 kunstenaars stuurden werk in voor deze Open Call. Ze putten inspiratie uit zeer diverse bronnen; behalve uit de Bijbel en uit de natuur ook uit geschriften van mystici zoals Hildegard von Bingen, uit het Boeddhisme, taoisme, geschriften van Rumi, uit de getallensymboliek en zelfs uit een songtekst van Bløf. En veel kunstenaars – zowel mannen als vrouwen - hebben met hun kunstwerk het vrouwelijke aspect, Moeder Aarde of ‘de Godin’ in ere willen herstellen.’ In een tijd waarin een fysieke tentoonstelling voor publiek onmogelijk was, waren (en zijn) 90 inzendingen online te zien op www.nieuweaarde.nu. De 12 meest spannende, inspirerende en bijzondere kunstwerken zijn van 31/10 tm 16/12 te zien in de Westerkerk Amsterdam. 

NIEUWE AARDE is een tentoonstelling over het verlangen naar een plek die we nooit hebben verlaten. Over de zoektocht naar een wereld waarin alle aardse problemen zijn overwonnen en waar gerechtigheid heerst. Over de samensmelting van natuur en techniek als toekomst. Over een wereld van eeuwige wording, waarin het oningevulde eeuwig is. En nog veel meer. Een tentoonstelling over hoop, en ook over de keerzijde van die hoop en de nieuwe wereld.

NIEUWE AARDE is een samenwerking van het Bijbels Museum, Westerkerk Amsterdam en The Turn Club, mede mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van de Vermeulen Brauckman Stichting, Fonds Kerk en Wereld, het Amsterdams Fonds voor de Kunst, Wessel Zwartsenberg Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Meld je aan voor de nieuwsbrief