KEES DE KORT | IKONEN ZIERIKZEE

Hopelijk open v.a. 10/2/2021

De opening van de tentoonstelling KEES DE KORT | IKONEN in het Stadhuismuseum Zierikzee is uitgesteld in verband met de maatregelen tegen covid19. We hopen je daar vanaf 10 februari weer te mogen verwelkomen. In de tentoonstelling brengen traditionele en hedendaagse ikonen enkele belangrijke verhalen uit het christendom tot leven. Door de beide vormen naast elkaar te plaatsen worden overeenkomsten en verschillen zichtbaar.

Op weg naar het paasfeest
Bijbels Museum Kees de Kort Ikonen Ikoon
Intocht naar Jeruzalem, Rusland, 17e eeuw

Het werk van de Bergense kunstenaar Kees de Kort (1934) is bekend - en geliefd - bij een groot publiek. Generaties kinderen groeien sinds eind jaren zestig  op met door hem geïllustreerde Bijbels. In zijn heldere, kleurrijke verbeelding van de Bijbelse verhalen is ruime aandacht voor de menselijke emotie. De kracht en eenvoud van de illustraties maken dat de essentie van het verhaal direct bij de kijker overkomt. De Kort schildert geen plaatjes bij het verhaal, hij schildert het verhaal. Ook voor traditionele ikonen geldt dat deze niet bedoeld zijn als illustraties. Een ikoon is geen interpretatie van het heilige, maar is het heilige. Ikonen zijn gemaakt volgens richtlijnen die al eeuwen in de ikoontraditie worden gehanteerd. Kees de Kort kon zijn eigen vorm en werkwijze vaststellen en maakte met zijn werk ‘ikonen van deze tijd’.

Het Stadhuismuseum Zierikzee is gevestigd aan de Meelstraat 6-8. Het museum is geopend dinsdag t/m zondag. Meer informatie, klik hier

KEES DE KORT | IKONEN is een coproductie van het Bijbels Museum te Amsterdam en Ikonenmuseum Kampen. De tentoonstelling was eerder te zien in het Ikonenmuseum Kampen en was tevens de laatste tentoonstelling in het Bijbels Museum in Amsterdam.  

De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door:

Nederlands Bijbelgenootschap, Vermeulen Brauckman Stichting, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stadhuis Museum Zierikzee, sdworx en het Wessel Zwartsenberg Fonds.

Meld je aan voor de nieuwsbrief