Dit is mijn verhaal | Ter Apel

Vanaf 25 september 2020

Welke betekenis heeft de Bijbel in het leven van jonge christenen? Achttien jongeren vertellen over een kantelmoment in hun leven en de rol die de Bijbel hierin heeft gespeeld.

Hoe vergeef je je vader die je na de scheiding van je ouders acht jaar niet hebt gezien? Waar kies je voor als je in het buitenland wilt studeren én je moeder na een lang ziekbed niet alleen thuis wilt achterlaten? Durf je uit te komen voor wie je bent, ook als dat veel moed vraagt of zelfs doodeng is?

Achttien jongeren, in de leeftijd van 18 tot 30 jaar, vertellen over een kantelmoment in hun leven. Zij koppelen hun verhaal over deze - kleine of grote - gebeurtenis aan een bijbelverhaal dat hen in deze periode kracht of inspiratie gaf. De jongvolwassenen zijn afkomstig uit verschillende christelijke stromingen (protestants, katholiek of oosters-orthodox) en hebben verschillende culturele achtergronden.

In een podcast van RE:LINK - gemaakt toen de tentoonstelling in Zwolle te zien was - vertelt theologe Janneke Stegeman over het onderzoek dat ze voor de tentoonstelling verrichtte en de interviews die ze daarvoor had met zo'n 40 jongeren. Luister mee via deze link.

Museum Klooster Ter Apel is gevestigd aan de Boslaan 3-5, 9561 LH TER APEL. Voor actuele openingstijden gelieve de website te raadplegen. Voor een routebeschrijving klik hier

Bijbels Museum Dit is mijn verhaal Maya
Bijbels Museum Dit is mijn verhaal Refelinio

Universele thema’s
De achttien verhalen zijn persoonlijk en tegelijk universeel. De thema’s die er in voorkomen, zoals vriendschap, vrijheid, vergeving, vertrouwen, gezien worden en je idealen realiseren, zijn voor veel mensen herkenbaar.

 

Hieronder een trailer bij de tentoonstelling, toen deze in Amsterdam te zien was.

Fotografie, audio en video
Fotograaf Cigdem Yuksel maakte van twaalf verhalenvertellers een indringend, eigentijds portret. Hun verhalen komen tot leven in begeleidende audiodocumentaires, van Maartje Duin en Lotte van Gaalen. Zes andere verhalen worden verteld in korte films. Deze zijn gemaakt door Sanne Rovers, met animaties van Tess Martin. Theoloog Janneke Stegeman verzorgde de research voor het project. Verdieping is te vinden in het boek Dit is mijn verhaal; Jonge christenen over geloof, hoop en inspiratie, uitgegeven door Kok Boekencentrum.

Meld je aan voor de nieuwsbrief