Geweest bij

Refelinio Esajas (foto Cigdem Yuksel/Bijbels Museum)

Dit is mijn verhaal. Jongeren over geloof, hoop en inspiratie

Dit is mijn verhaal

Welke betekenis heeft de Bijbel in het leven van jonge christenen? In de tentoonstelling Dit is mijn verhaal. Jongeren over geloof, hoop en inspiratie van het Bijbels Museum vertellen achttien jongeren over een kantelmoment in hun leven en de rol die de Bijbel hierin heeft gespeeld. Fotograaf Cigdem Yuksel maakte van twaalf verhalenvertellers een indringend, eigentijds portret. Hun verhalen komen tot leven in begeleidende audiodocumentaires, van Maartje Duin en Lotte van Gaalen. Zes andere verhalen worden verteld in korte films. Deze zijn gemaakt door Sanne Rovers, met animaties van Tess Martin. Theoloog Janneke Stegeman verzorgde de research voor het project.

Refelinio (foto Cigdem Yuksel/Bijbels Museum)
Dit-is-mijn-verhaal-Maya-fotograaf CigdemYuksel-BijbelsMuseum
Maya (foto Cigdem Yuksel/Bijbels Museum)

Hoe vergeef je je vader die je na de scheiding van je ouders acht jaar niet hebt gezien? Waar kies je voor als je in het buitenland wilt studeren én je moeder na een lang ziekbed niet alleen thuis wilt achterlaten? Durf je uit te komen voor wie je bent, ook als dat veel moed vraagt of zelfs doodeng is?

De achttien jongeren, in de leeftijd van 18 tot 30 jaar, koppelen hun verhaal over deze – kleine of grote – gebeurtenis aan een bijbelverhaal dat hen in deze periode kracht of inspiratie gaf. De jongvolwassenen zijn afkomstig uit verschillende christelijke stromingen (protestants, katholiek of oosters-orthodox). Ook hebben ze verschillende culturele achtergronden. 

Universele thema’s

De achttien verhalen zijn persoonlijk en tegelijk universeel. De thema’s die er in voorkomen, zoals vriendschap, vrijheid, vergeving, vertrouwen, gezien worden en je idealen realiseren, zijn voor veel mensen herkenbaar.

Verdieping

Verdieping is te vinden in het boek Dit is mijn verhaal; Jonge christenen over geloof, hoop en inspiratie, uitgegeven door Kok Boekencentrum.

In een podcast van RE:LINK – gemaakt toen de tentoonstelling in Zwolle te zien was – hoor je theologe Janneke Stegeman. Ze vertelt over het onderzoek dat ze voor de tentoonstelling verrichtte en de interviews die ze daarvoor had met zo’n 40 jongeren. Luister mee via deze link.

Dankbetuiging

Dit is mijn verhaal is mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van Amsterdams Fonds voor de Kunst, VSBfonds, Stichting Rotterdam, Fonds Kerk en Wereld, Stichting Woudschoten en de Vermeulen Brauckman Stichting.